9. decembar 2023 14:14

Damnjanović: Agenciju ćemo približiti korisnicima otvaranjem novih kancelarija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Damnjanović: Agenciju ćemo približiti korisnicima otvaranjem novih kancelarija

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović izjavio je danas, na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da će ta agencija svoje aktivnosti približiti korisnicima otvaranjem kancelarija u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

"Današnji datum, 9. decembar je pre tačno dve decenije u UN prepoznat i istaknut kao dan kada bi svi i svuda trebalo da zastanemo i shvatimo da pored svih pošasti sa kojima se svet suočava, postoji jedna koju može da spreči, a to je korupcija", rekao je Damnjanović, na skupu pod nazivom "Za Srbiju bez korupcije".

Naveo je da, gde god ima korupcije, tu nema razvoja, napretka i ljudskog poverenja i dodao da korupcija urušava javne institucije, unižava građane i osiromašuje društvo.

"Agencija svakodnevno sprečava koruptivno delovanje i nedozvoljenje privilegije, a svoje aktivnosti će vrlo brzo još više približiti korisnicima otvaranjem kancelarija u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu", istakao je Damnjanović.

Potpredsednica Narodne skupštine Srbije Sandra Božić konstatovala je da su svi zajedno, i zakonodavna vlast i oni koji čine okosnicu borbe protiv korupcije u Srbiji uspeli da formiraju Agenciju za sprečavanje korupcije kao potpuno samostalan i nezavisan državni organ.

"Samo vaša poslednja delovanja i aktivnosti vezani za predizbornu kampanju pokazuju da danas u Srbiji imamo Agenciju koja je profesionalna, transparentna, samostalna i nezavisna u svom odlučivanju", rekla je Božić.

Navela je i da su izuzetno odgovorno pristupili primeni novog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kojim su im poverena i dodatna ovlašćenja.

"Svi napori koje ste uložili rezulitali su da u pogledu usklađenosti sa preporukama grupe država protiv korupcije Saveta Evrope za deo koji je u pogledu sprečavanja korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce od marta 2022. godine Srbija ne bude više među državama koje se nalaze u globalno nedozvoljavajućem režimu", rekla je Božić.

Rektor Univerziteta u Beogradu profesor Vladan Đokić istakao je da opredeljenost Agencije da čitava nedelja borbe protiv korupcije bude namenjena mladima jeste prava stvar, budući da su mladi oni koji nisu korumpirani, da su mladi oni na koje možemo da računamo.

"Postoji veliki broj mogućnosti gde se korupcija može naći, gde ona postoji u manjoj ili većoj meri te moramo pronaći mehanizme kako da to sprečimo, kako da ona u budućnosti bude u što manjoj meri rasprostranjena", rekao je Đokić.

Svečana akademija počela je intoniranjem hime "Bože pravde" u izvedbi hora Collegium Musicum.

U umetničkom programu organizovanom u Narodnoj skupštini Srbije učestvovali su pobednici na takmičenjima u besedništvu 2023. na pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

U nedelji borbe protiv korupcije koja traje od 9. do 16. decembra biće organizovani i Međunarodna konferencija "Obrazovanje mladih u funkciji sprečavanja korupcije: Put ka jačanju društvenog integriteta", tribine u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu kao i šahovski turnir "ŠAH-MAT korupciji".