17. jul 2024 14:05

Brnabić: Strane službe su 2022. godine ispolitizovale projekat "Jadar" kako bi zaustavile Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Strane službe su 2022. godine ispolitizovale projekat "Jadar" kako bi zaustavile Srbiju

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas da su strane službe 2022. godine ispolitizovale projekat "Jadar", kako bi usporile razvoj Srbije.

Ona je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije istakla da su dešavanja te godine produkt igre stranih službi.

"Određene strane službe su znale da ćemo mi da izguramo ovaj projekat zato što je bezbedan za Srbiju i zato što je dobar za budućnost Srbije, a da će oni oslabiti Aleksandra Vučića i da će dobiti i jare i pare", rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje zbog čega je država 2022. godine stavila tačku na projekat "Jadar" za koji tvrde da je dobar.

Na pitanje novinara kako je došla do detalja kupoprodajnih ugovora ljudi koji su navodno prodali svoju zemlju kompaniji Rio Tinto, Brnabić navodi da je informacije pronašla u medijima.

"Za Marka Blagojevića sam videla u medijima. Ako nije tačno, lako se demantuje. Đilas došao da demantuje sve što sam rekla i nije demontovao ništa", poručila je Brnabić.

Predsednica Narodne skupštine navodi i da je porodica Petković iz udruženja "Ne damo Jadar", takođe prodala svoju zemlju Rio Tintu. Kako kaže, ona ne targetira građane već citira medije.

"A što je takođe i kompliment za ljude koji se ponose onim što kažu i onim što napišu", naglasila je.

Brnabić kaže da građani treba da odluče da li ona targetira nekoga ili ne.

"Neka građani kažu šta misle o tome što je kandidat za gradonačelnika Loznice, ispred Srbije protiv nasilja, a koji je protiv iskopavanja rudnika i protiv Rio Tinta, prodao svoju zemlju toj kompaniji", rekla je Brnabić.

I pitanje litijuma je deo energetske i nacionalne bezbednosti

Brnabić je izjavila da je energetska bezbednost jedne zemlje istovremeno i nacionalna bezbednost i da se, na primer, Finska, odlučila za iskopavanje litijuma jer ta zemlja ne želi da generacije Finaca budu zavisne od uvoza baterija, električnih vozila i sistema za skladištenje električne energije.

"I to je njihova nacionalna bezbednost. Mi ovde razgovaramo o nacionalnoj bezbednosti, kada razgovaramo o litijumu. I to jedna Finska radi. Hajde mi svi zajedno da vidimo kako mi to da uvedemo u skladu sa tim standardima koja ima Finska ili koje ima Nemačka, ili koje ima Norveška, koja vadi naftu iz mora", rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini.

Na pitanje novinara da odgovori kako to država govori o visokim standardima pri iskopavanju litijuma, kada na 40 stepeni porodilišta nemaju klimu i kada u delovima zemlje nema pijaće vode, Brnabićeva je odgovorila da je to nekorektno pitanje, jer je odgovor na to nemoguć i svodi se na "šta bi bilo kada bi bilo".

"Ovo jesu ekstremne temperature. I sa problemima sa kojima se suočavamo, suočava se veći deo Evrope, u kojima su ekstremne temperature. Rekla bih čak Srbija nešto stabilnije, nego mnoge druge zemlje. Kada ste videli da je svuda u regionu ispeo čitav elektroenergetski sistem, kod nas nije", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o litijumu, ona je pozvala sve da zajedno vrše kontrolu sa državom i istakla da ako brojni profesori napišu studiju da može ekspolatacija bezbedno da se radi, ona je uputala "zašto bi ona sumnjala da ne može".

Navela je da u Finskoj trenutno radi projekat otvorenog rudnika litijuma, dok će u Srbiji rudnik biti zatvorenog tipa, što će omogućiti nastavak poljoprivredne proizvodnje u tom kraju.

Na pitanje zašto od juče komunicira sa građanima preko medija iz hola Narodne skupštine, a ne iz skupštinske sale, Brnabićeva je odgovorila da je ona u svome kabiinetu svaki dan i da svako ko želi da razgovara sa njom, može to i da uradi.

"Ali što se tiče Stranke slobode i pravde, gospodina (Dragana) Đilasa, oni ne žele da razgovaraju sa mnom. Nije ni prošlo, 24 ili 48 sati, da su pozvali sve ostale opozicione poslaničke grupe u Skupštini da ne razgovaraju sa mnom, ni na kolegijumima. Da ne rade sa mnom na izmeni izbornih uslova. Pa kako misle da razgovaraju? Oni se ne pojavljuju na radnim grupama za izmenu izbornih uslova i za implementaciju ODIHR preporuka, a ne na radnim grupama ili govoru o litijumu. Ja sam ih pozvala na kolegijum da razgovaramo o litiju. Oni se nisu odazvali. Neki drugi jesu i hvala im za to. Jer su pokazali odgovornost", zaključila je Brnabić.

Litijum do 2030. godine može da donese 10 milijardi evra dodatnih investicija

Istakla je da bi iskopavanje litijuma Srbiji do 2030. godine moglo da donese oko 10 milijardi evra dodatnih investicija, a da Bruto domaći proizvod može da poraste do 20 odsto, ukoliko bi bili dovoljno pametni da čitav lanac vrednosti ostane u Srbiju.

Odgovarajući na tvrdnje lidera S SP Dragana Đilasa da BDP neće porasti 16 odsto od litijuma, ona je rekla da BDP može da poraste i do 20 odsto, kao i da stvori dodatnih 20.000 radnih mesta. Na konferenciji za medije Brnabić je dodala da imamo odličan start, pre svega zahvaljujući srpskoj kompaniji "Eleven es", koja proizvodi LFP litijumske baterije, najnovu generaciju.

"Imamo naš litijum, imamo srpsku kompaniju koja proizvodi litijumske baterije, imamo Stelantis koja proizvodi električno vozilo. Sami će dolaziti proizvođači katoda, dolaziće drugi proizvođači automobila, zato što će im ovde biti najkonkurentnije da proizvode. Šteta što ne možemo oko te stvari da se ujedinimo i da kažemo ljudi, građani Republike Srbije, evo jedna stvar koju je neko pokrenuo, mi ne sporimo da su oni pokrenuli. Mi sporimo da oni kažu sada da nikakve veze nemaju sa tim", rekla je ona.

Brnabić je još jednom pozvala sve da zajedno razgovaraju i o životnoj sredini i svemu što je za dobrobit građana.

Đilas demantovao da mu je Blagojević kum, a ne da je prodao zemlju Rio Tintu

Brnabić je rekla da je konferencija za medije koju je održao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas potvrdila sve ono o čemu je govorila s obzirom da on nije demantovao da je Marko Blagojević prodao zemlju već samo to da je njegov kum.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da Đilas nije demantovao da je Blagojević prodao svoju imovinu Rio Tintu za isnos od 717.000 evra.

Ona se izvinila Đilasu ukoliko je pogrešila da je Blagojević njegov kum, ali je rekla da su njih dvojica najbliži saradnici.

"Koliko ja znam Blagojević je bio pomoćnik ministra u vreme dok je Dragan Đilas bio u Vladi Srbije, a kasnije kada je postao gradonačelnik Beograda, postavio je Blagojevića za direktora Agencije za investiranje i stanovanje u Beogradu", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Blagojević Rio Tintu prodao 64 ara šume i 2,62 hektara njive avgusta 2021. godine, a da je nakon toga učestvovao u protestima protiv te kompanije.

"Takođe, muž kandidatkinje S SP za gradonačelnika Loznice, (Dajane) Đedović, prodao je svoju zemlju Rio Tintu", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da se opozicija bori protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma ali tek kada proda svoju zemlju.

"Govorimo o političkom licemerju bez presedana u modernoj istoriji Srbije", ocenila je Brnabić.

Na konferenciji za medije koja je ranije danas održana u Skupštini Srbije predsednik S SP Dragan Đilas negirao je jučerašnje navode Brnabić da je Blagojević njegov kum.