27. jun 2024 12:11

Begović: Kreiramo zajednički naučni i inovacioni ekosistem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Kreiramo zajednički naučni i inovacioni ekosistem

Foto: TANJUG/NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

BANJALUKA - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović poručila je danas na konferenciji "Naučno-tehnološki park - osnovni pokretač razvoja inovativnog ekosistema Republike Srpske" da je razmena iskustava od ključne važnosti.

“Srbija je odmakla na putu razvoja inovacionog ekosistema, imamo četiri naučno-tehnološka parka, gradimo nove”, istakla je Begović.

“Imamo iskustvo, želimo da ga podelimo i da vam skratimo put, da damo šansu mladim, talentovanim ljudima da kreiraju ekonomiju budućnosti, baziranu na znanju. Tu smo da zajedno radimo i da kreiramo zajednički naučni i inovacioni ekosistem”, zaključila je.

Resorni ministar u Repulici Srpskoj Željko Budimir istakao je da je cilj da se, nakon otvaranja kancelarije Naučno-tehnološkog parka Banjaluka, što pre otpočne i sa izgradnjom zgrade ovog parka, saopštilo je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.

“Imamo čitav niz projekata na kojima ćemo da radimo u saradnji sa Republikom Srbijom”, istakao je, dodavši da je naučno-tehnološki park zamajac, koji, posebno kada je u pitanju transfer tehnologije, treba da pomogne Republici Srpskoj u razvoju visoke tehnologije.

“Ovom prilikom se zahvaljujem svojoj koleginici, ministarki Begović iz Vlade Republike Srbije, koja nam je od početka dala punu podršku”, rekao je on dodavši da se nada daljoj saradnji na brojnim projektima.

Nikola Dragović, direktor Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske, u izjavi za medije istakao je da će na konferenciji biti predstavljeni konkretni programi NTP-a sa kojima će se uskoro započeti.

“Imaćemo prilike da čujemo vrlo vredna znanja i iskustva naših prijatelja iz Republike Srbije, pre svega Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, koji će nam prezentovati na koji način to ministarstvo podržava razvoj i unapređenje jedinstvenog inovacionog ekosistema u Republici Srbiji, a čućemo i konkretna iskustva i projekte na koji način Inovacioni fond pomaže subjektima ovog ekosistema da još više unaprede i usavrše komercijalizaciju svojih inovacija”, istakao je on.

Dodao je da je cilj pronaći načine kojima je moguće unaprediti inovacioni ekosistem Republike Srpske.

Gordana Danilović Grković, direktorka NTP Beograd, istakla je značaj inovacionog ekosistema za ekonomiju jedne zemlje i podrške nadležnog ministarstva.

“Tu smo da podelimo iskustva i da budemo sa vama u ovom procesu”, istakla je Danilović Grković.