2. jul 2024 13:33

Ambasador Imamura: Japan se uverio u prednosti Srbije kao investicione destinacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Imamura: Japan se uverio u prednosti Srbije kao investicione destinacije

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Japanska strana se prilikom nedavne uspešne posete privredne delegacije Srbije Japanu bliže uverila u prednosti Srbije kao investicione destinacije, njena dostignuća na polju IT i drugih savremenih tehnologija, kao i snažnu podršku Vlade Srbije njihovom daljem razvoju, izjavio je danas ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura i za jesen najavio posetu Srbiji predstavnika japanske organizacije za spoljnu trgovinu Džefro.

Imamura je na proslavi tradicionalnog japanskog festivala Tanabata, posvećenoj nedavnoj poseti srpske delegacije Japanu i daljem jačanju veza dve zemlje, zahvalio srpskoj privrednoj delegaciji što je izabrala Japan za svoju prvu inostranu destinaciju nove Vlade Srbije.

"Kroz inicijativu za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koju je predstavio preminuli premijer (Šinzo) Abe, Vlada Japana je najavila da podržava ekonomske i socijalne reforme u cilju evrointegracija, kao i regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana. Investicije iz Japana dovešće do ubrzanja ekonomskih integracija u Evropsku uniju (EU), daljnih reformi privatnog sektora, kao i razvoja ljudskih resursa koji će podržati nove reforme", istakao je on.

Naveo je da se raduje saradnji sa Vladom Srbije na podršci pristupanju Srbije EU kroz podsticanje daljih investicija japanskih kompanija.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelena Begović je istakla da je nedavna poseta visoke delegacije Vlade Srbije Japanu bila ekonomske prirode i da je iskorišćena da se uspostavi dublja saradnja sa Japanom u različitim naukama, inovacijama i startap ekosistemu.

"Današnji dan simbolizuje prijateljstvo i našu buduću saradnju sa Japanom, sa japanskim ekosistemom i japanskim privrednicima koji obećavaju svoje prisustvo u našoj zemlji. Ono što želimo iz ugla našeg Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija jeste da u godini koja dolazi produbimo i ojačamo našu naučnu saradnju i saradnju vezanu za razvoj inovacija i startap ekosistema", rekla je ona.

Najavila je potpisivanje memoranduma o razumevanju sa japanskim ministarstvom koje je pandan našem ministarstvu nauke, podeljeno je u više ministarstava, ali obuhvata i inovacije, veštačku inteligenciju, biotehnologiju i nauku.

"Nadamo se da ćemo početkom 2025. godine ili ponovo otići u Japan ili će naše japanske kolege doći u Beograd da se potpiše memorandum o razumevanju, ali i da se održi drugi naučni komitet naših naučnih zajednica i da onda vrlo jasno definišemo koji su nam sledeći koraci i da konkretizujemo našu saradnju", istakla je ministarka Begović.

Ocenila je da ekosistemi dva zemlje imaju šta da nauče jedni od drugih.

Ukazala je da naš ekosistem od svojih japanskih kolega može da se nauči strpljenju, dobrom planiranju i da ceni vreme, ali da i oni, kao ljudi sa talentom i idejama, Japancima mogu da pruže dosta predloga i ideja.

Najavu posete privredne delegacije Japana Srbiji ocenila je kao potvrdu čvrste saradnje između dve zemlje i potvrdu da je naša zemlja na veoma dobrom putu ekonomskog razvoja, te da može da sarađuje i sa najrazvijenijim zemljama sveta.

Begović je pojasnila da festival Tanabata, kao stari festival iz japanske kulture, simbolizuje ljubav, stpljenje, prijateljstvo i saradnju.

"Radi se o dve zvezde koje su razdvojene mlečnim putem i samo sedmog dana u sedmom mesecu mogu da se susretnu. To na neki način simbolizuje strpljenje, da moramo da sarađujemo, da cenimo vreme koje imamo i da ga na najbolji način iskoristimo", rekla je ona.

Proslavi koju su organizovale kompanija Japan Tobacco International i Japanska poslovna alijansa u Srbiji prisustvovala je i ministarka privrede u Vladi Srbije Adrijana Mesarović.

U skladu sa japanskom tradicijom, na drvo u dvorištu Muzeja Jugoslavije, gde je proslava upriličena, okačeni su raznobojni papirići sa željama za napredak u bilateralnim odnosima Srbije i Japana i zelenu budućnost Srbije.