3. jul 2024 10:09

Žigmanov čestitao albanskoj nacionalnoj zajednici Dan osnivanja Nacionalnog saveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov čestitao albanskoj nacionalnoj zajednici Dan osnivanja Nacionalnog saveta

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je danas pripadnicima albanske nacionalne zajednice 3. jul, Dan osnivanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saopštenju je podsetilo da su pripadnici albanske nacionalne manjine izabrali prvi put svoj nacionalni savet na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina koji su održani 2010. godine.

Kao i ostali nacionalni saveti nacionalnih manjina, Nacionalni savet albanske nacionalne manjine ima status pravnog lica i manjinsko je samoupravno telo sa sedištem u Bujanovcu, a sredstva za finansiranje rada Nacionalnog saveta obezbeđuju se iz budžeta Srbije, jedinica lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda.

Osim izdvajanja sredstava za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državni organi, različitih nivoa vlasti u Srbiji, izdvajaju finansijska sredstva za rad institucija koje su od značaja za albansku nacionalnu manjinu, kao i za projekte koji afirmišu kulturu i obrazovanje albanske nacionalne manjine i informisanje na albanskom jeziku.

Albanski jezik i pismo su u službenoj upotrebi u sve tri jedinice lokalne samouprave na jugu Srbije u kojima žive pripadnici albanske nacionalne manjine - Bujanovcu, Medveđi i Preševu.

Pripadnici albanske nacionalne manjine se školuju na svom jeziku na nivou predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja.

Informisanje na albanskom jeziku ostvaruje se posredstvom štampanih i elektronskih medija, kao i posredstvom većeg broja web-portala.

Pripadnici albanske nacionalne manjine ostvaruju svoja prava u oblasti kulture posredstvom učešća u kulturnim manifestacijama, kao i delovanjem kulturnih ustanova i udruženja.

Podseća se da prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2022. godine, u Srbiji živi 61.687 pripadnika albanske nacionalne manjine.

Kroz politiku afirmacije vrednosti multikulturalizma u Srbiji nastaviće se i dalje rad na obezbeđivanju preduslova za uspešno razvijanje nacionalnih institucija i perspektiva pripadnika nacionalnih zajednica u našoj zemlji, navodi se u saopštenju.