14. jul 2024 12:53

Vučić se sastao s predsednikom Donjeg doma Parlamenta Egipta Gebalijem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić se sastao s predsednikom Donjeg doma Parlamenta Egipta Gebalijem

Foto: Tanjug

KAIRO -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Egipta Hanafijem El Gebalijem i istakao uverenje da će parlamentarna saradnja dve zemlje pratiti rastuće trendove ukupnih bilateralnih odnosa i da će doprineti stvaranju novih simbola i vrednosti na dobrobit oba naroda.

"Velika je čast posetiti jednu od najstarijih demokratskih institucija Egipta, zdanje koje je svedočilo brojnim istorijskim previranjima i događajima koji su obeležili modernu istoriju zemlje i celog Bliskog istoka", napisao je Vučić na instagram nalogu @buducnostsrbijeav.

Predsednik Srbije je izrazio veliku zahvalnost domaćinu El Gebaliju na pažnji koju je posvetio srpskoj delegaciji, kao i na otvorenom, prijateljskom i srdačnom razgovoru.

"Uveren sam da će parlamentarna saradnja Srbije i Egipta pratiti rastuće trendove naših ukupnih bilateralnih odnosa i da će naša saradnja doprineti stvaranju novih simbola i vrednosti na dobrobit naših naroda", napisao je Vučić.

Vučić i Gebali su se sastali u zgradi Parlamenta u Novom Kairu. Posle obilaska plenarne sale Parlamenta, Vučić će se upisati u Knjigu počasnih gostiju. 

Vučić: Radimo što možemo da prijateljima iz Egipta omogućimo lakši ulazak u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija radi šta može da prijateljima iz Egipta omogući lakši ulazak u našu zemlju.

Na pitanje kako Srbija može da privuče veliki broj gostiju iz Egipta, Vučić je rekao da tu postoji problem i podsetio da se Srbija svaki put suočavala sa njim kada bi donosila odluku da dozvoli bezvizni režim prema nekim zemljama, jer bi se tada iz Brisela setili "da nas udare po glavi".

On je primetio i da bi to jedva dočekalo pola njih u srpskim medijima da kažu kako se "ne znam čega Srbija ne pridržava".

"Onda tražite da imamo više novca, tražite da imamo veće plate i da imamo više turista. Radimo šta god možemo po tom pitanju, da prijateljima omogućimo lakši ulazak u našu zemlju. A šta je nama bilo potrebno - popunimo neko papirče da uđemo u Egipat i to je to. A oni ne mogu da uđu dok se svi pametnjakovići ovog sveta ne dogovore da nam dozvole da možemo da imamo svoju politiku", rekao je Vučić novinarima u Egiptu.

On je dodao da će se boriti za to, pa će se pronalaziti neka rešenja.

"U svakom slučaju imaju šta i oni da vide. Videli ste da je to bila jedina primedba premijera (Mostafe) Madbulija koju je na fin i rekao bih lepo upakovan način izneo", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je sa predsednikom Al Sisijem razgovarao o političkim temama i da očekuje samo pozitivne vesti od Egipta.

Vučić: Dobri razgovori s premijerom Egipta, brzo ćemo duplirati trgovinsku razmenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je imao veoma dobre razgovore sa egipatskim premijerom Mostafam Abdulijem i da vrlo brzo očekuje da se trgovinska razmena dve zemlje poveća sa 100 miliona evra na 200 miliona.

"Videli ste saradnju privrednih komora dve zemlje koje rade već na konkretnim primerima i već su sagledali da su ogromne količine svežih jabuka pre u Egipatu plaćali po ceni od 1.250 dolara, a da je prosečna cena po kojoj smo mi izvozili u svet bila 776 dolara po toni. Dakle, tako da tražimo prostor svuda, da i naši ljudi mogu da obezbede sigurno tržište za svoje proizvode, a da Egipćani ne samo da ne izgube na ceni, već da omoguće po istom kvaliteta robu po nešto nižim cenama", rekao je Vučić novinarima posle egipatsko-srpskog poslovnog foruma i dodao:

"Važno je uspostavljanje avio linije između Beograda i Kaira, a pokušaćemo i Niš da spojimo sa Aleksandrijom, za to će nam biti potrebo nešto malo više vremena, ali Beograd sa Kairom moramo hitno", rekao je Vučić.

Kaže da su razgovarali i o učešću njihovih kompanija na Ekspu i samom učešću Egipta na Ekspu.

"Dogovarali sastanke, učešće, sastanke članova vlade i na ekspertskom nivou različitih grupa koje treba da razgovaraju o poslovima o kojima smo govorili. I to je sve u svemu velika ogromna zemlja, ne samo prostorno-teritorijalno veći i po broju stanovnika i verujem istinski prijateljska sa kojom ćemo u budućnosti još bliže da razvijamo saradnju. I da napravimo prostor za dalji uspeh naših kompanija i za dalji rast naše ekonomije", naveo je Vučić.

Vučić sa Madbulijem o novim projektima na kojima bi Srbija i Egipat mogli da sarađuju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u posetu Egiptu, sastao se danas sa predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem i sa njim razgovarao o novim projektima na kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju.

"Sumirali smo juče potpisane sporazume i razgovarali o novim projektima na kojima bi Srbija i Egipat mogli da sarađuju", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbije nakon sastanka sa Madbulijem u novoj administrativnoj prestonici Egipta.

Predsednik je posebno naglasio značaj intenzivnih kontakata na nivou ministarstava i poslovnih udruženja, čime će se stvoriti još povoljniji uslovi za razmenu od obostranog interesa.

"Odličan sastanak sa premijerom Egipta Madbulijem u novoj administrativnoj prestonici Egipta, koja svojim opsegom i strukturom nadmašuje brojne velike investicione i građevinske poduhvate u svetu", naveo je Vučić.

On je istakao da je ovakav kapitalni projekat ujedno i pokazatelj ekonomske moći i vizije jedne države i podsetio da je i projekat Beograd na vodi na sličan način promenio lice glavnog grada Srbije.

Počeo egipatsko-srpski poslovni forum u Kairu, prisustvuju Vučić i premijer Egipta

Egipatsko-srpski poslovni forum počeo je danas u Kairu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Egipta Mostafa Madbulija. Na forumu učestvuje 87 kompanija, od čega je 39 naših, a 48 egipatskih.

Pozdravne govore održaće predsednik Federacije egipatskih privrednih komora Ahmed Al Vakil i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a planirana su i obraćanja ministra za investicije i spoljnu trgovinu Arapske Republike Egipat Hasan Al Hatib, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije Tomislav Momirović, predsednik Vlade Arapske Republike Egipat Mostafa Madbuli i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija i Egipat su u subotu, u prisustvu predsednika Vučića i Abdela Fataha Al Sisija potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), lane je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Egiptom iznosila 88,3 miliona dolara.

Srbija je tokom 2023. godine u Egipat izvezla robu u vrednosti od 41,7 miliona dolara, što je smanjenje od blizu 17 odsto, u poređenju sa prethodnom godinom, kažu u PKS.

Smanjen je i uvoz iz Egipta i to za 27,4 odsto i iznosio je 46,6 miliona a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 78,3 odsto.

U strukturi izvoza glavne stavke su bile duvan i cigarete, zatim fluoridi aluminijuma, gorivo za mlazne motore, mašine za dizanje, utovar-istovar, traktori.

Kada je reč o uvozu prednjačila je urea, kalcijum fosfati i so, koji su predstavljali blizu 50 odsto ukupnog uvoza iz Egipta.

U Privrednoj komori Srbije navode da je Egipat druga najjača privreda u arapskom svetu posle Saudijske Arabije, da ima sklopljen novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će Egiptu obezbediti tri milijarde dolara tokom 46 meseci, nakon usvajanja reformi koje podrazumevaju prelazak na režim fleksibilnog deviznog kursa, reviziju plana privatizacije, povećanje uloge privatnog sektora, pooštravanje monetarne politike.

Najveći deo egipatske ekonomije oslanja se na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala.

Kada je reč o potencijalima za saradnju, iz PKS navode da su potencijali za povećanje razmene uočeni u nekim grupama proizvoda u kojima već postoji razmena, ali i u drugim koje Egipat uvozi, a Srbija izvozi u značajnim vrednostima.

Dodaju da se saradnja može ostvariti u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, koje su među nosećim privrednim granama u obe zemlje i koje, tradicionalno, zapošljavaju veliki broj ljudi.

U izvozu u Egipat, postoji problem sa visokim carinskim opterećenjima i to kod svežeg voća, jabuka, krušaka, kajsija, trešanja, višanja, breskvi, nektarina, šljiva i suvih šljiva.

Carine se kreću od 30 odsto za suve šljive do 60 odsto za kajsije, a najniža carina od 10 odsto se primenjuje na uvoz trešanja i višanja.

Sa uvozom od 10 do 12 miliona tona žita godišnje, što je najviše u svetu, Egipat predstavlja šansu za izvoz srpskog žita.

U sektoru energetike, egipatski partneri su zainteresovani da ostvare saradnju sa našim proizvođačima materijala i opreme za naftnu i rudarsku industriju, a posebno sa proizvođačima metalnih i plastičnih cevi, delova opreme za naftnu industriju, rudarske opreme za površinske kopove i slično.

Saradnja sa firmama iz Srbije obuhvatala bi isporuke i strateško partnerstvo na realizaciji projekata u Egiptu i trećim zemljama, za šta je egipatska strana posebno zainteresovana.

U okviru svoje strategije ''IKT 2030'', egipatska vlada preduzima niz aktivnosti u pogledu podsticanja investicionih ulaganja, izgradnje kapaciteta i programa obuke, reformi digitalnih državnih usluga i unapređenje neophodnih infrastrukturnih kapaciteta.

U sektoru zdravstva, egipatska vlada je usmerena na razvoj preventivne medicine, što podrazumeva nabavku određenih medicinskih uređaja a u skladu sa naporima zemlje da unapredi ukupni zdravstveni sistem, očekuje se da će dugoročno postojati mogućnosti saradnje u oblastima medicinskih aparata i laboratorijske opreme, izgradnji, upravljanju i rekonstrukciji bolnica i seoskih zdravstvenih ustanova, programima obuke za lekare, medicinske sestre i laboratorijske tehničare te osnivanju bioloških i laboratorijskih centara.

Kada je reč o pravno-regulatornom okviru između Srbije i Egipta 2005. godine je potpisano nekoliko sporazuma, koji predstavljaju osnov za unapređenje saradnje u ekonomskoj sferi, kao što su Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija, o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, o kulturno-prosvetnoj i sportskoj saradnji te o sukcesiji bilateralnih sporazuma.

Vučić u obilasku nove administrativne prestonice Egipta,sledi sastanak s premijerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u novu administrativnu prestonicu Egipta, Novi Kairo i sastaće se sa predsednikom Vlade Egipta Mostafom Madbulijem.

Nakon toga, predsednik Srbije razgovaraće sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem.

Potom će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, na kojem će učestvovati 87 kompanija, od čega je 39 srpskih, a 48 egipatskih.

Vučić najavio posetu Novom Kairu,susret s egipatskim premijerom i poslovni forum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u zvaničnoj poseti Egiptu, najavio je danas u Kairu susrete i posete koja ga očekuju, uključujući i obilazak Novog Kaira i učešće na srpsko-egipatskom poslovnom forumu.

"Idemo sad da obiđemo Novi Kairo, kako ga (zovu), još nije dobio pravo ime, odlučiće Egipćani. Na 700 kvadratnih kilometara su izgradili novi veličanstveni grad. Srešćemo se i s premijerom Mustafom Kamalom Abdulijem. Posle toga imamo poslovni forum sa našim egipatskim privrednicima. I onda imamo susret sa Gabalom, predsednikom Donjeg doma egipatskog parlamenta, našim prijateljem koji je već bio u Srbiji", rekao je Vučić u izjavi medijma, nakon susreta sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve.

Vučić: Razgovor sa patrijarhom Koptske pravoslavne crkve o saradnji sa SPC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Kairu imao lep razgovor sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II o odnosu i saradnji sa SPC, kao i saradnji između svih pravoslavnih crkava i o tome da bi trebalo da postoji jedinstven pravoslavni poziv na mir u svetu.

Vučić je rekao novinarima da ima 15 miliona pravoslavnih vernika u Egiptu, koji žive u miru i slozi sa 90 miliona muslimana.

"Razgovarali smo o saradnji i odnosu između svih pravoslavnih crkava i o tome kako bi trebalo da postoji jedan, jedinstveni, pravoslavni napor i poziv za mir. Ja sam ukazao na aktivnosti srpskog patrijarha Porfirija i Srpske crkve. Videli ste kako su se oni setili Svetog Save i njegove uloge", rekao je Vučić.

Kaže da je svakom slučaju ima lep razgovor u kojem smo mogli da naučimo više o istoriji Koptske pravoslavne crkve i pravimo novo prijateljstvo. Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Egiptu, posetio je danas sabornu crkvu Svetog Marka u Kairu.

"Poseban osećaj mira u prelepom hramu jedne od najstarijih hrišćanskih zajednica na svetu. Zahvalan sam Njegovoj svetosti Tavadrosu II na toplom dočeku i iskrenom interesovanju za život ljudi u Srbiji i mogućnostima za približavanje naših kultura, o čemu smo dugo razgovarali", naveo je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Predsednik je istakao da je Koptska crkva vekovima okupljala verni narod, čuvajući njihov identitet i tradiciju i u najtežim vremenima, baš kao što je to oduvek činila, a čini i danas, naša Srpska pravoslavna crkva, kao središte i čuvar sabornosti bez obzira na istorijske i društvene okolnosti.

Predsednik Vučić se sastao sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Kairu sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II.

Tom prilikom, Vučić se upisao i u knjigu počasnih gostiju.

Vučić će potom posetiti Novu administrativnu prestonicu i sastaće se sa predsednikom Vlade Egipta Mostafom Madbulijem, kao i sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem.

Zatim će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, na kojem će učestvovati 87 kompanija, od čega je 39 naših, a 48 egipatskih.

Predsednik Vučić nastavlja zvaničnu posetu Egiptu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas zvaničnu posetu Egiptu sastancima sa egipatskim zvaničnicima, nakon čega će učestvovati na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, koji će okupiti veliki broj srpskih i egipatskih privrednika.

Drugog dana posete predsednik Vučić će se sastati sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II.

Imaće i odvojene susrete sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Egipta Mostafom Madbulijem.

Potom će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu.

Na forumu će, kako je Tanjugu rečeno u Privrednoj komori Srbije, učestvovati 87 kompanija, od čega je 39 naših, a 48 egipatskih.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) lane je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Egiptom iznosila 88,3 miliona dolara.

Prvog dana posete Vučić je u Kairu razgovarao sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali i o najkonkretnijoj bilateralnoj saradnji između dve zemlje, a posebno važnim je ocenio to što je dogovorena saradnja na vojnom nivou.

Održan je i plenarni sastanak dve delegacije prevođene predsednikom Vučićem i predsednikom Egipta.

U prisustvu dvojice predsednika u Kairu je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje i još 10 bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje u različitim oblastima.

Vučić je u subotu razgovarao i sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abdulom Geitom o najvažnijim globalnim pitanjima kao i o mogućnostima za saradnju.

Takođe je posetio Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu, u distriktu Nasr, i položio venac na grob Neznanom junaku.

Obišao je i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata, koja se nalazi u okviru Memorijalnog kompleksa i položio venac na grob.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina.

Prethodno je u julu 2022.godine u zvaničnoj poseti Srbiji boravio predsednik Egipta Al Sisi, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije nasoj zemlji.

Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.