14. januar 2023 10:00

Bajden i Kišida dogovorili produbljivanje saradnje, zajednički protiv ambicija Kine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden i Kišida dogovorili produbljivanje saradnje, zajednički protiv ambicija Kine

Foto: AP Photo/Evan Vucci/Evan Vucci

VAŠINGTON - Premijer Japana Fumio Kišida i predsednik SAD Džozef Bajden, dogovorili su se u Vašingtonu o produbljivanju zajedničke bezbednosne saradnje usmerene protiv uticaja Kine u regionu Indo-Pacifika.

Bajden je podržao nedavnu odluku Japana da takoreći udvostruči vojni budžet zemlje za narednih pet godina i pripremi se tako za eventualne pretnje iz Kine i Severne Koreje, prenosi portal Kjodonjuz.

Kišida je u Beloj kući saopštio da se Japan i SAD nalaze u "kompleksnom bezbednosnom okruženju" i da će radikalno uvećanje vojnog budžeta Japana pomoći zajedničkim naporima Tokija i Vašingtona i politici odvraćanja Kine.

Poseta Kišide ima i vojnu dimenziju, jer je japanski parlament već izdvojio sredstva u budžetu za 2023. godinu za kupovinu američkih raketa dugog dometa Tomahavk.

Prema Bajdenu, u pitanju je "istorijski susret", a SAD su "kompletno posvećena bilateralnoj saradnji dve zemlje.

Kišida i Bajden su posle sastanka izdali zajedničko saopštenje u kome se zalažu za mirno rešenje spora između Kine i Tajvana u Tajvanskom moreuzu.

"Bezbednost i stabilnost u Tajvanskom moreuzu veoma je važna i za međunarodnu bezbednost", navodi se u saopštenju.

Sloga dveju zemalja vlada i povodom osude ruske invazije na Ukrajinu ili kritika Severne Koreje.

Kao što je pomenuo predsednik Bajden tokom sastanka, "teško je naći oblast u kojima se SAD i Japan ne slažu."

Vašington je poslednja stanica Kišide u obilasku pet od sedam zemalja grupe G7 u Evropi i Severnoj Americi i istovremeno priprema za skup G7 u maju u Japanu, koji će se simbolično održati u Hirošimi.