13. maj 2024 19:40

Lider Hezbolaha zapretio Izraelu ukoliko nastavi ofanzivu u Pojasu Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lider Hezbolaha zapretio Izraelu ukoliko nastavi ofanzivu u Pojasu Gaze

Foto: Shutterstock.com/ John Grummitt

BEJRUT - Šef moćne libanske militantne islamističke grupe Hezbolah Sajid Hasan Nasralah izjavio je danas da stanovnici severnog Izraela neće moći da se vrate svojim kućama za početak sledeće školske godine ako njihova vlada nastavi sa ofanzivom u Pojasu Gaze.

Uporedo sa ratom u okupiranoj palestinskoj enklavi, Hezbolah razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom duž južne granice Libana, prenosi Rojters.

Ova militantna grupa je potvrdila da ispaljuje rakete na Izrael kako bi podržala svog saveznika, palestinsku oružanu grupu Hamas i kako bi odvratila Izrael od napada na Liban.

U današnjem televizijskom obraćanju, generalni sekretar Hezbolaha Sajid Hasan Nasralah ponovio je da će njegova grupa nastaviti sa napadima sve dok Izrael nastavlja svoju vojnu operaciju u Pojasu Gaze.

Izrael je saopštio da želi da obezbedi sever zemlje za povratak svojih građana ili putem posredovanog diplomatskog sporazuma ili sprovođenjem vojne akcije protiv Libana.

Porodice raseljene sa severa Izraela nadale su se da će se vratiti kući do 1. septembra i početka nove školske godine.

Nasralah se obratio raseljenima u petak rekavši im da poruče svojoj vladi da prekine rat u Pojasu Gaze ukoliko žele da reše svoj problem.

Pokušaji Egipta i Katara da obezbede primirje u Pojasu Gaze propali su prošle nedelje, nakon što je Izrael odbacio plan međunarodnih posrednika.