3. jul 2024 08:57

Jermak: Ukrajina nije spremna na kompromis sa Rusijom da bi bio okončan rat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jermak: Ukrajina nije spremna na kompromis sa Rusijom da bi bio okončan rat

Foto: Shutterstock.com/Tatohra, ilustracija

VAŠINGTON - Ukrajina nije spremna da postigne kompromis sa Rusijom i da odustane od bilo kojeg dela svoje teritorije da bi bio okončan rat, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak.

Jermak je to izjavio u Vašingtonu u utorak, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše izjavu republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da može brzo da okonča sukob u Ukrajini ako bude izabran za predsednika SAD u novembru.

Jermak je rekao da bi Ukrajina poslušala svaki savet za postizanje, kako je naveo, "pravednog mira", ali da ne može da pravi kompromise kada su u pitanju nezavisnost, sloboda, demokratija, teritorijalni integritet i suverenitet, preneo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi Moskva okončala rat ukoliko bi Kijev pristao da preda četiri ukrajinska regiona na istoku i jugu zemlje koje je Rusija pripojila.

Jermak boravi u poseti Vašingtonu uoči samita NATO-a sledeće sedmice u

glavnom gradu SAD na kojem se očekuje da će Ukrajina biti glavna tema.

SAD su do sada uputile Ukrajini vojnu pomoć u iznosu od više od 50 milijardi dolara.

Američki ministar za odbranu Lojd Ostin rekao je u utorak da će SAD uskoro objaviti novu vojnu pomoć za Ukrajinu u iznosu od više od 2,3 milijarde dolara.