3. jul 2024 09:36

Šef libanske diplomatije: Liban ne želi rat sa Izraelom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef libanske diplomatije: Liban ne želi rat sa Izraelom

Foto: Shutterstock.com/BUTENKOV ALEKSEI, ilustracija

BEJRUT - Libanski ministar spoljnih poslova Abdulah Bu Habib izjavio je da njegova zemlja ne želi rat sa Izraelom i da je zainteresovana za mir, piše Džeruzalem post (JP).

Habib je to istakao u poruci koju je poslao izraelskom ministru spoljnih poslova Izraela Kacu posredstvom azerbejdžanskog ministra spoljnih poslova Džejhuna Bajramova.

Kac je, zauzvrat, poslao poruku Habibu u kojoj je istakao da Izrael mora da vrati svoje stanovnike na severu zemlje kućama, koji su evakuisani zbog stalnih napada libanske proiranske militantne grupe Hezbolah, i da, ukoliko to ne bude moguće na osnovu diplomatskog rešenja, da će to biti postignuto ratom.

Kac je u razgovoru sa Bajramovim okrivio Iran, koji se graniči sa Azerbejdžanom, za podsticanje tenzija u regionu.

Liban i Izrael nemaju diplomatske odnose, pa se komunikacija između dve zemlje često odvija preko treće strane.

Habib je govorio usred sve većeg strahovanja od izbijanja rata između Libana i Izraela nakon gotovo devet meseci međusobnih prekograničnih napada između izraelske vojske i Hezbolaha.

Hezbolah je pokrenuo napade na sever Izraela u znak solidarnosti sa Hamasom, nakon što je počeo rat u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine.

Hezbolah je saopštio da neće obustaviti napade na sever Izraela dok ne bude trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Oko 60.000 Izraelaca koji su evakuisani iz svojih domova na severu zemlje u oktobru ne mogu da se vrate kućama.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u ponedeljak da je Izrael faktički izgubio suverenitet nad severnim delom zemlje, s obzirom na to da nije bezbedan za Izraelce.