13. jul 2024 19:54

Broj ubijenih u izraelskom napadu na sigurnu zonu u Gazi porastao na 90

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broj ubijenih u izraelskom napadu na sigurnu zonu u Gazi porastao na 90

Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

GAZA - Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom napadu na izbeglički kamp Al-Mavasi u regionu Kan Junis u Gazi, koji je prethodno bio proglašen sigurnom zonom, porastao je na 90 osoba, a broj ranjenih je oko 300, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Iz ministarstva napominju da polovinu žrtava izraelskog napada čine žene i deca.

Napad se odvijao u nekoliko faza i uključivao je borbene avione i bespilotne letelice, prenosi Al Džazira.

Očevici su za katarsku televiziju izjavili da su se ekipe hitne pomoći takođe našle na meti izraelskih snaga po dolasku na lice mesta. Izraelska vojska je u saopštenju tvrdila da je delovala na osnovu "preciznih obaveštajnih podataka" kako bi pogodila oblast u kojoj su se među civilima skrivala "dvojica terorista Hamasa" i drugi borci. Lokaciju napada IDF je opisala kao „otvoreno područje okruženo drvećem, nekoliko zgrada i šupa“ ''Masakr u Al-Mavasiju u Kan Junisu počinjen je u oblasti koja je prepuna više od 80.000 raseljenih ljudi.

Ovo je očigledna i jasna potvrda cionističke vlade da će nastaviti svoj rat istrebljenja protiv našeg palestinskog naroda, kroz stalno i sistematično gađanje bespomoćnih raseljenih civila u šatorima, skloništima i stambenim naseljima“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Reporter Al Džazire navodi da obrazac izraelske vojske da opravda napade na "sigurne zone" u Gazi, u kojima živi na desetine hiljada raseljenih lica, često uključuje tvrdnje da Hamas koristi civilno palestinsko stanovništvo kao ''ljudski štit''.

Oblast al-Mavasi je više puta bila na meti izraelske vojske, a u napadu krajem maja ubijena je najmanje 21 osoba, nakon što je IDF pogodila šatore u kojima su bile smeštene raseljene porodice.

Civilna odbrana Gaze saopštila je da je zamenik direktora njenog vatrogasno-spasilačkog odeljenja poginuo u odvojenom izraelskom napadu u centralnom delu Kan Junisa, a osam drugih pripadnika je ranjeno.

Dodato je da su izraelski avioni ponovo bombardovali to područje dok su timovi civilne odbrane pokušavali da spasu ljude iz stambene zgrade.

Najmanje 60 tela otkriveno je nakon što se izraelska vojska povukla iz nekih naselja u gradu Gazi u severnom delu opkoljene enklave, saopštili su u petak timovi civilne odbrane.

Izraelska vojska je od početka rata ubila više od 38.000 Palestinaca, podseća Al Džazira.