14. jul 2024 18:42

Matvijenko: Nemačka nema pravo da raspoređuje rakete dugog dometa na svom tlu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Matvijenko: Nemačka nema pravo da raspoređuje rakete dugog dometa na svom tlu

Foto: , Sputnik, Government Pool Photo via AP/Dmitry Astakhov

MOSKVA - Nemačka nema pravo da raspoređuje američke rakete dugog dometa na svojoj teritoriji, izjavila je danas predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko pozivajući se na posleratna dokumenta.

"Ovo je jednostavno neprihvatljivo, ako pogledate sve dokumente iz posleratnog perioda, onda Nemačka nema pravo da ima ovakvo oružje, prema ugovorima koji su potpisani", istakla je ona u intervjuu novinaru Pavelu Zarubinom, koji je video snimak objavio na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Matvijenko je izrazila nadu da se to neće dogoditi i da će, u suprotnom, "ruski odgovor biti oštar i adekvatan".

"Ovo je oruđe Sjedinjenih Država i kolektivnog Zapada da održe svoju hegemoniju kroz zastrašivanje, kroz strah, kroz slanje oružja na sva žarišta, organizovanje obojenih revolucija i rušenje režima", zaključila je predsednica Saveta Federacije.

Dana 10. jula objavljeno je zajedničko saopštenje SAD i Nemačke u kome je navedeno da će Vašington početi da raspoređuje na nemačkoj teritoriji 2026. godine rakete većeg dometa od onih koje su trenutno raspoređene bilo gde u Evropi.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da takvi planovi Vašingtona povećavaju verovatnoću trke u naoružanju i da mogu dovesti do nekontrolisane eskalacije.