10. jul 2024 03:30

Ekipe "Čistoće" i danas suzbijaju komarace na više lokacija u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekipe "Čistoće" i danas suzbijaju komarace na više lokacija u Beogradu

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" Beograd i tokom današnjeg dana sprovode akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji grada Beograda uređajima sa zemlje, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvolili.

Akcija suzbijanja komaraca počela je u 03.00 časa, a obuhvatiće obalu Dunava od Pupinovog mosta ka Pančevačkom mostu, od Bele stene ka Ada Huji, Adu Huju, Paradajz ostrvo, SP "Jajince", Rakovica selo i Staro Kijevo, navodi se u saopštenju.

Akcija će obuhvatiti i Straževicu, Miljakovačku šumu, Ralju, Trešnju, Šuplju stenu, Saj, naselje 13. maj, Goveđi brod, Zaklopaču, put za Vrčin, nasip Dunavac-Besni fok, Ripanj, Sremčicu, Karaburmu-Ćalije, Staru Karaburmu, Surčin, Radio far, Veliku Moštanicu, Leštane, Boleč, Mirijevo, Resnik, Leštane, i Kaluđericu.

Preparati koje ekipe JKP "Gradska čistoća" Beograd koriste za tretman suzbijanja komaraca registrovalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i oni su upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

Iz "Gradske čistoće" apeluju na sugrađane da obezbede fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, da isprazne skladišta vode po dvorištima, kao što su podmetači za saksije, gume, stara burad, kao i da koriste repelente i propisane preparate za septičke jame ukoliko ih poseduju, kako bi ekipama "Gradske čistoće" omogućili nesmetan rad.

Apeluju i na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija na lokacijama gde se obavlja suzbijanje komaraca.

Ekipe JKP "Gradska čistoća" nastaviće da sprovode akcije suzbijanja komaraca i u narednim danima ukoliko to dozvole vremenske prilike,

Ukoliko građani primete povećanu brojnost komaraca na određenom lokalitetu mogu obavestiti servisni centar Grada Beograda na broj telefona 11-0-11, radnim danima od 07.00 do 22.00 sata, kao i subotom od 08.00 do 14.00 časova.