24. februar 2023 09:58

Jelica Putniković: Rat u Ukrajini nije izazvao veće probleme sa energentima u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelica Putniković: Rat u Ukrajini nije izazvao veće probleme sa energentima u Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković ocenila je povodom godišnjice rata u Ukrajini da Srbija nije imala većih problema sa uvozom energenata i da je država obezbedila dovoljne količine nafte i naftnih derivata.

Putniković je u izjavi za Tanjug, ocenila da bi najveći problem za srpski energetski sistem, tokom protekle godine, mogla da bude, potencijalna zabrana transporta sirove nafte Jadranskim naftovodom prema NIS-u koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta.

 

"Imali smo smo tu sreću jer jednostavno Srbija nije uvozila naftu od Rusije u nekim velikim količinama pretprošle godine. Prošle godine jesmo uvezli neke veće količine ruske nafte, jer je bila jeftinija i normalno je da je naftna industrija Srbije kupovala jeftiniju naftu", navodi Putniković.

Dodala je da je od decembra kada su stupile na snagu sankcije za zabranu uvoza ruske nafte, Srbija počela da kupuje naftu drugih proizvođača.

"NIS je povećao preradu sirove nafte i nekih polufabrikata u rafineriji nafte Pančevo i obezbedio dovoljne količine. Država insistira na tome da se prave zalihe i sirove nafte i same kompanije da prave zalihe derivata, tako da nemamo problem sa snabdevanjem gorivom", objašnjava Putniković.

Prema njenim rečima, cena sirove nafte zavisi od svetskog i evropskog tržišta, a što se derivata tiče i od cene derivata na Mediteranu. "Znamo da se derivati poskupeli zbog ovog paketa sankcija pogotovu što je od 5. februara nastupila zabrana uvoza u Evropu i ruskih derivata", rekla je Putniković.

Kada su u pitanju zalihe prirodnog gasa Putniković je naglasila da su u ovom trenutku one na dobrom nivou.

"Srbija ima ugovorene dovoljne količine gasa ove zime. Nisu potrošene rezerve u skladištu "Banatski dvor" i verujem da se sada pregovara o tome da se obezbede dovoljne i dodatne količine gasa za narednu grejnu sezonu", rekla je Putniković.

Dodaje da je rat uticao na ekonomiju naše zemlje, ali ne u velikoj meri, posebno kad su uvezene investicije u pitanju jer je naše tržište i dalje privlačno stranim kompanijama.

"Što se ekonomije tiče, ne vidimo da su se neki zapadni investitori povukli i verujem da se neće ni povući iz Srbije. Jeftinija je roba koja se ovde proizvede, jer je i dalje naša radna snaga jeftinija", objašnjava Putniković.

Što se tiče uvođenja sankcija Rusiji i eventualnih kaznenih mera EU prema Srbiji ukoliko ih ne uvede, Putniković smatra da su to više "političke pretnje".

"Mislim da nam se tu više preti nego što će to realno da urade, jer onda bi ugrozili poslovanje svojih firmi. Znamo da puno kompanija iz Evrope najavljuje ili otvara nove pogone, u izgradnji su neke fabrike," ocenjuje Putniković.

Ona veruje da je to više "jedna politička priča" i da "političari iz Brisela u susretima sa našim predstavnicima vlasti moraju da daju neke takve izjave".

"U suštini Srbija zbog toga što sad ne može da izvozi u Rusiju neke robe ima već problem, znači ekonomski problem. Znamo da su izvoženi i voće i neki drugi proizvodi u Rusiju. Pitanje je sada da li ćemo to moći da nadomestimo izvozom na druga tržišta", navodi Putniković.

Ocenjuje da, ukoliko do uvođenje sankcija dođe, ako, kako je rekla, "političari budu prinuđeni da se takva odluka donese", Srbija neće imati negativne posledice od Rusije.

"Ja verujem da nam Rusija neće obustaviti isporuku gasa. Jednostavno, baš zbog toga da dokaže Evropi da se oni ne ponašaju kao Evropa", smatra Putniković.