18. jun 2024 15:05

Na konkurs "OkvirPodrške" prijavilo se čak 300 kompanija sa održivim idejama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na konkurs "OkvirPodrške" prijavilo se čak 300 kompanija sa održivim idejama

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - NLB Grupa saopštila je da se na ovogodišnji regionalni konkurs "OkvirPodrške" na šest tržišta na kojima ta grupa poslujem prijavilo čak 300 kompanija sa svojim održivim idejama i rešenjima, a da se od ukupno 55 održivih projekata, čak 10 iz Srbije, plasiralo u regionalno finale.

Kako se navodi, ovogodišnji regionalni konkurs NLB Grupe bio je usmeren na inovativne kompanije, udruženja i organizacije, kao i njihove ideje koje unapređuju i obogaćuju naše društvo.

Te ideje su trebale da rešavaju izazove kao što su prekomerna upotreba digitalnih tehnologija među mladima, vršnjačko nasilje, kršenje ljudskih prava, rodna ravnopravnost, siromaštvo, kao i izazove uzrokovane demencijom i drugim bolestima.

Najbolji projekat iz Srbije na konkursu je aplikacija za podršku osobama sa invaliditetom koju je kreirala kompanija Inclusio i tako osvojila drugo mesto na konkursu, uz nagradu od 30.000 evra.

U saopštenju se ističe da je pobednik ovogodišnjeg regionalnog konkursa "OkvirPodrške", slovenačka kompanija Krošnik kojoj je pripalo 50.000 evra i čiji projekat povezuje potrošače sa restoranima, kafićima i pekarama, u cilju smanjenja količine generisanog otpada od hrane.

Treće mesto i nagrada od 20.000 evra pripali su crnogorskoj digitalnoj agenciji Alicorn, sa platformom "Zuno Games" koja kroz interaktivne igre motiviše i podstiče osnovce da uče kroz zabavu.

Među prijavljenima, koji su se predstavili široj publici kako se navodi u saopštenju je i organizacija "Evo ruka" čiji projekat koji se plasirao u finale se bavi pružanjem različitih oblika podrške porodicama sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Jedan od finalista konkursa je i novosadsko udruženje koje postoji već 14 godina, "Ljubav, vera, nada", koje je predstavilo jedinstven projekat "Približimo se jedni drugima", a čiji je cilj da podrže muzičko stvaralaštvo, edukaciju i muzikoterapiju osoba sa invaliditetom i tako im obezbede veću vidiljivost i društvenu integraciju. Ova organizacija postoji već 14 godina, a njihov inkluzivni hor ISON je jedini ovog tipa u Evropi.

U saopštenju se podseća da je konkurs "OkvirPodrške" pokrenut pre četiri godine sa ciljem da podrži i popularizuje održive modele poslovanja, a u poslednje dve godine se proširuje i na projekte koji unapređuju zajednice i doprinose održivom regionalnom razvoju.