2. mart 2024 17:44

Aleksandra Vićentijević: Cilj radionice "Osnaži me mislima" je spoznaja i rešavanje strahova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Vićentijević: Cilj radionice "Osnaži me mislima" je spoznaja i rešavanje strahova

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Cilj serije radionica „Osnaži me mislima“ EU info mreže za decu uzrasta od 12 do 15 godina koja se ove godine realizuje u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Nišu i Pirotu, je da se uz pomoć književnog dela spoznaju lični strahovi, a putem empatije s glavnim junakom slikovnice, dođe do načina za rešavanje sopstvenih problema, rekla je danas moderator radionice, filolog Aleksandra Vićentijević.

Ona je za Tanjug navela da bi ceo proces trebalo da bude oslobađajući od straha kroz spisateljski rad.

"U početnoj fazi, nakon čitanja slikovnice, deca popunjavaju upitnik koji sam ja osmislila na temu: šta je strah, kako oni primećuju strahove kod sebe koji su njihovi načini borbe sa strahovima", objašnjava Vićentijević i dodaje da nakon toga, deca popunjavaju grafičku šemu za pisanje rada, a da se zatim piše priča.

Vićentijević ističe da je odziv veliki ali da rad na ovom projektu podrazumeva apsolutnu koncentraciju pažnju stoga nije moguće oformljavanje većih grupa.

Navodi da se radionice u Beogradu završavaju danas, pa je tako i pisanje priče u finalnoj fazi.

Dodaje da će se radionice u ostalih pet gradova završiti najverovatnije krajem meseca aprila, a po završetku svih radionica, svi pisani radovi biće objavljeni u jednoj publikaciji i svako dete dobiće prostor u knjizi koja će se zvati "Osnaži me mislima".

"EU info centar, godinama unazad, organizuje različite radionice za decu i u ovom trenutku organizuje veliki broj radionica, a neke od njih su radionice stripa, pričanja priča u kojima, kako kaže, učestvuju stručnjaci različitih profila", kaže Vićentijević i dodaje da su radionice odlično promišljene i propraćene.

Polaznici radionice u Beogradu istakli su da za njih ona predstavlja savladavanje njihovih strahova uz podršku drugih polaznika.

Deca kažu da im je rad na projektu izuzetno zanimljiv i zabavan, zato što radeći ono što vole, a to je pisanje priča, stiču osećaj za razumevanje ljudi oko sebe kao i da u svojim problemima nisu sami.

Objašnjavaju da radeći timski, uče se i međusobonom uvažavanju mišljenja, što je kako kažu, njima važan osećaj da bi mogli iskreno da govore o stvarima koje ih muče.

Radionice su zasnovane na slikovnici estonskog ilustratora Jonasa Taula "Noćne misli", a kroz njenu obradu deca se podstiču na kreativno pisanje kako bi se oslobodila u izražavanju svojih osećanja.