21. maj 2024 10:52

Pesniku Gojku Đogu pripala književna nagrada "Izviiskra Njegoševa"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pesniku Gojku Đogu pripala književna nagrada "Izviiskra Njegoševa"

Foto: TANJUG/NAGRADA "IZVIISKA NJEGOŠEVA"/ ĐORĐE KRSTIĆ

BEOGRAD – Književna nagrada "Izviiskra Njegoševa" pripala je pesniku Gojku Đogu za sveukopno stvaralaštvo, a žirijem koji je dodelio priznanje predsedavao je akademik Matija Bećković. saopštili su organizatori dodele nagrade.

"Ponosan sam na moje roditelje koji su zajedno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Mitropolitom crnogorsko-primorskim gospodinom Joanikijem još 2007. godine ustanovili književnu nagradu "Izviiskra Njegoševa".Čestitam pesniku Gojku Đogu, na osvojenoj nagradi i velikom priznanju, kao i uvaženom žiriju na čelu sa Matijom Bećkovićem na izboru dobitnika", izjavio je Tomislav Momirović, domaćin ovogodišnje manifestacije.

Gojko Đogo, kaže se u obrazloženju žirija, "pripada redu najizrazitijih pesnika i esejista, koji su obeležili razmeđe dva metežna veka.

"Od zbirke "Tuga" pingvina do knjige pesama "Put u Hum" ostvario je svoju apokrifnu lirsku mitologiju po kojoj se prepoznaje u današnjoj buci i mnogoglasju. Autor je modernog osećanja za jezik i kulturno nasleđe, s razvijenom istorijskom svešću i moralnim sluhom u epohalnim izazovima" piše u obrazloženju žirija.

Svečanost povodom proglašenja dobitnika upriličena je sinoć u Kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, a njoj su prisustvovali Patrijarh srpski Porfirije, Mitropolit crnogorsko – primorski gospodin Joanikije, Episkop budimljansko-nikšićki gospodin Metodije, Episkop remezijanski Stefan i drugi crkvenodostojnici, predstavnici porodice Momirović, kao i veliki broj eminentnih zvanica iz kulturnog i javnog života.

Nagrada "Izviiskra Njegoševa" biće uručena 1. novembra, a sastoji se od povelje i plakete, umetničkog rada vajara Ljubiše Mančića, i novčanog iznosa koji uručuje predstavnik kompanije Mona kao suosnivač i donator nagrade.

Nagrada je osnovana 2007. godine, dodeljuje se bijenalno za najbolju objavljenu knjigu, sabrana ili izabrana dela nekog pisca, kao i za ukupno životno delo objavljeno na srpskom jeziku.