22. novembar 2023 12:47

Edi Rama: Dijalog Beograda i Prištine je jedini način da se doprinese stabilizaciji regiona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Edi Rama: Dijalog Beograda i Prištine je jedini način da se doprinese stabilizaciji regiona

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

SKOPLJE - Albanski premijer Edi Rama poručio je danas da je dijalog Beograda i Prištine jedini način da se doprinese stabilizaciji regiona.

"Postoje pojedinci i grupe koje pokužavaju da destabilizuju Kosovo. Dijalog je uz posredovanje EU je ključan u tom kontekstu", rekao je Rama na konferenciji za medije članica NATO-a iz regiona Zapadnog Balkna u Skoplju i istakao da je mir strateški cilj za sve.

Rekao je i da je potrebno da se poveća broj NATO trupa na KiM kako bi se garantovala bezbednost na administrativnim prelazima.

''Važno je da se poveća broj NATO trupa na Kosovu, kako bi se garantovala bezbednost na granici Srbije i Kosova. Granica nije pod kontrolom i služi za nelegalne aktivnosti poput trafikinga oružja i droge, što su aktivnosti koje se donekle poklapaju sa aktivnostima nekih ultranacionalista. Njihove aktivnosti uzrokuju događaje poput onog u Banjskoj kada je pripadnik kosovske policije izgubio život'', rekao je Rama i istakao da su događaji u Banjskoj 24. setembra, pokazali da postoji potencijal destabilizacije i eskalacije konflikta.

Istakao je i da je prošlost Zapadnog Balkana obeležena krvavim sukobima i da zbog toga svi moraju da doprinesu da se takve stvari ne ponove, i ocenio da bi trebalo ubrzati priključenje Kosova NATO.

"Kosovo bi trebalo da bude preropoznato od članica NATO i EU kao validan partner", rekao je Rama.