21. januar 2023 13:39

Vladimir Pavićević: Sa jedinstvenim kandidatom, pobednici iz 2020. u prvom krugu pobeđuju Đukanovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Pavićević: Sa jedinstvenim kandidatom, pobednici iz 2020. u prvom krugu pobeđuju Đukanovića

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Crnogorski političar i analitičar Vladimir Pavićević uveren je da ukoliko "pobednici iz 2020. godine" budu imali jedinstvenog zajedničkog kandidata, taj kandidat bi u prvom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori pobedio Mila Đukanovića ili nekog Đukanovićevog kandidata.

"Nema nikakve dileme, ukoliko bude više kandidata za predsednika Crne Gore na ovoj strani 'pobednika 2020. godine', onda to DPS-u daje neku malu šansu", kazao je Pavićević za Tanjug.

Kako kaže deluje da je u Đukanovićevom DPS-u veća konfuzija po pitanju predsedničkih izbora, od pojedinih visokih funkcionera te stranke može se čuti da to i nisu neki važni izbori, a neki su predlagali da se bojkotuju predsednički izbori.

"Konfuzija dominira više u DPS-u, a kod 'pobednika 2020' imamo jednu vrstu pokušaja jačanja svih aktera pobedničkih saveznika, ali i situaciju koja vodi ka jedinstvenom kandidatu. Među pobednicima ima razlika, ali češće su međusobne razmirice prepreka, nego politički program. Mislim da će se te razmirice prevazići i da će 19. marta taj zajednički kandidat slaviti i da će se time ući i formalno u ovu postđukanovsku eru Crne Gore", naveo je.

Ističe da je sve po zakonu i Ustavu Crne Gore kada je reč o raspisivanju predsedničkih izbora za 19. mart.

Pavićević smatra da je Crna Gora danas snažnija nego 2020. godine i u tom smislu navodi da sada ima mnogo veći broj građana koji su lojalni Crnoj Gori.

To omogućava logičan zaključak, kako kaže Pavićević, da se Đukanovićeva politika temeljila na pravljenju razlika.

Kada je reč o Vladi Crne Gore, Pavićević kaže da su imali situaciju krajem prošle godine i početkom ove da se izabere nova vlada, ali da taj pokušaj nije uspeo.

"Ostalo je nejasno zašto je baš Demokratski front prvog dana kada su pregovori počeli rekao da su završeni", kaže Pavićević navodeći da je njegova ideja bila da ukoliko se ne formira nova vlada, da se uradi rekonstrukcija vlade Dritana Abazovića.

Kako kaže, netačno je reći da Vlada u Crnoj Gori ima integrativnu tačku srpstvo jer tu su i Albanci i Bošnjaci i to njihove političke stranke.

"Nije to takva vlada. Ova vlada pokušava da uvaži heterogenost", kaže Pavićević i dodaje da vlada Dritana Abazovića ima velika postignuća, kao što su snažna posvećena borba protiv mafije, korupcije i organizovanog kriminala i podizanje životnog standarda građana za vrlo kratko vreme.