25. jul 2023 16:41

Obrad Stevanović: Posebne jedinice policije bile su osnovni nosilac borbe protiv albanskih separatista i NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obrad Stevanović: Posebne jedinice policije bile su osnovni nosilac borbe protiv albanskih separatista i NATO

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Posebne jedinice policije (PJP) bile su osnovni nosilac borbe protiv terorizma albanskih separatista na KiM i odbrane od NATO agresija krajem prošlog veka i to se mora zapamtiti, poručio je danas na promociji monografije Udruženja veterana PJP "Posebne jedinice policije" u Domu Vojske jedan od komandanata tih jedinica, general-potpukovnik Obrad Stevanović.

On je istakao da se PJP značajno razlikuju od Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Jedinice za specijalne operacije(JSO), pa i od Žandarmerije.

"Uprkos tome što pripadaju policijskim jedinicama posebne namene, za razliku od SAJ i JSO, PJP su višestruko brojnije, ali je u njihovo osposobljavanje, opremanje, kao i u njihova lična primanja ulagano višestruko manje. Njihov sastav činili su obični policajci, pozornici, saobraćajci, graničari, a ne specijalci. Oni su izvršavali zadatke u najtežim uslovima, a zatim se vraćali na svoje redovne zadatke u policijske patrole", objasnio je Stevanović.

Istakao je da su svojim herojstvom i žrtvom pripadnici PJP obeležili svoje vreme.

"I pored toga što je kvantitet uvek bio ispred njihovih sposobnosti, PJP je bio osnovni nosilac borbe protiv terorizma i odbrane od NATO agresije krajem prošlog veka. To mora da se zapamti. PJP je u toj borbi dao veće žrtve od svih specijalnih jedinica zajedno. Pojedina nezakonita dela njihovih pripadnika bila su uvek dela pojedinaca, otrgnitih od komande, i nikada nisu bili deo plana ili naređenja. Njeni pripadnici činili su sve da njihovo postupanje zakonito i etično", poručio je general.

Naveo je da su PJP nastale početkom sedamdesetih godina prošlog veka, a jedan od značajnih povoda njihovog nastanka bila je operacija Radoš 72, nakon što je u zapadnu Bosnu ubačena teroristička grupa Hrvatskog revolucionarnog bratstva iz Australije.

"Ova monografija je svojevrstan spomenik specifičnoj vrsti policijskih jedinica koje voljom loše, nedorasne i neodgovorne vlasti s početka ovog veka više ne postoje u policijskoj organizaciji Srbije ili bar ne postoje pod tim nazivom. Pisalo ju je više od 40 pripadnika, poštovalaca i prijatelja PJP, učesnika i svedoka borbe PJP za slobodu i dostojanstvo Srbije u teškim i mnogo čega prelomnim vremenima sa kraja prošlog veka", rekao je Stevanović.

Dodao je da monografija nije samo prosta zbirka sećanja, već predstavlja značajan doprinos pisanoj istoriji policije, a pre svega razumevanju sopstvene prošlosti.

"Ova monografija može biti od velike koristi za razumevanje veoma delikatene uloge PJP u važnim i istorijskim prelomnim događajima. Od učešća Žandarmerije Kraljevine u događajima na Čukur-česmi u odbrani Beograda, u Timočkoj buni, ili u kontroli demonstracija u Beogradu, suzbijanju terorizma na KiM, odbrani Republike u agresiji NATO i u zaštiti državne granice od prenošenja rata iz okruženja", smatra Stevanović.

Dodaje da monografija sugeriše potrebu preipitivanje veoma protivrečnih ocena o učešću i efektima učešća PJP u suzbijanju terorističkih akcija albanskih separatista na KiM i odbrani Republike od NATO agresije.

"Pripadniciji PJP nisu odlučivali da li će ići na KiM, kakva im opasnost preti, već po tome kakvu svetinju je trebalo braniti", rekao je Stevanović.

Predsednik Udruženja veterana PJP Saša Pantelić rekao je da je PJP bila mašina koja nigde nije zastala, već je odradila je svoj posao časno i pošteno.

"Neki naši pripadnici bili su procesuirani u haškim kazamatima, ni krivi ni dužni, svi su na slobodi, bez krivice. I neki od komandanata su to prošli. Došlo je vreme kada su došli neki zli ljudi, mi ih u udruženju zovemo "grobari PJP" koji su nas pokopali da se više nikada ne sazna nijedna reč o PJP i da se ne sme reći ni ko smo ni šta smo, ni zašto smo se borili", rekao je Pantelić.

Dodao je da je osmoro bivših članova PJP došlo na ideju da organizuje Udruženje veterana i da imaju odličnu saradnju sa policijskom brigadom, koja je jedini preživeli vid PJP.

"Pravili smo turneju po jugu Srbiju. Ciljano smo to uradili da pokažemo kolegama da nisu sami i da smo tu i da meštani znaju da PJP postoje negde tu i čekaju Republiku Srbiju kojoj smo se stavili na raspolaganje. Bez obzira kako se zove bilo koji ministar ili funkcioner, država je iznad svih nas. Branili smo je i branićemo je opet", poručio je Pantelić.

Naglasio je da je udruženje imalo veliku pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

General Milorad Stupar izjavio je da je NATO 1999 pokušao da uzme Srbiji KiM i da je tada naša zemlja izašla na crtu najmoćnijoj vojnoj sili u istoriji ratovanja, NATO savezu.

"Znali smo mi koliko su oni jaki, ali smo znali naš zadatak - slobodu svoga naroda. Izašli smo na crtu i branili smo se kako smo znali i umeli. Da nije bilo protivterorističkih borbi i najveće protivterorističke operacije na tlu Evrope 1998. na prostoru KiM, da nije bilo Paštrika i Košara, ne bi bilo vojno-tehničkog sporazuma i Rezolucije 1244. To je naša zasluga. Borba da imamo nešto što nam služi da odbranimo naš teritorijalni integritet", smatra Stupar.

Kako je rekao, onda je srpski narod prevaren, jer nije shvatio da se agresija nastavlja, kako je rekao, dovođem na vlast petoktobaraca.

"Oni su te snage bezbednosti, koji su imali određene kvalitete, ali i slabosti, oni su ih rasturili. Podcenili su srpskog borca", rekao je Stupar.

Brigadni general Stojan Konjikovac, koji je autor dve priče u monografiji, rekao je da je monografija izuzetno značajna jer su je pisali sami učesnici događaja.

"Na taj način, otrgli smo iz zaborava niz značajnih događaja iz naše novije istorije", rekao je Konjikovac.

Pukovnik Miodrag Kapor rekao je da je početkom ratova u bivšoj Jugoslaviji bio žestoki protivnik militarizaciji policije, ali da ga je vreme demantovalo.

"U jednom trenutku, na ratištu, video sam da su levo i desno od mene časni i hrabri ljudi iz PJP", rekao je Kapor.

Udruženje veterana PJP uručilo je na završetku promocije nagrade onima koji su značajno doprineli radu tog udruženja.

Nagrade su uručene ministru policije Bratislavu Gašiću, ministru odbrane Milošu Vučeviću, generalu Stuparu, Dušanu Bajatoviću i brojnim starešinama i pripadnicima PJP.