24. decembar 2022 14:26

Stanislav Hočevar: Dok crkve ne daju primer svojim životom u jedinstvu, nužno postoji nadahnuće za ratove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanislav Hočevar: Dok crkve ne daju primer svojim životom u jedinstvu, nužno postoji nadahnuće za ratove

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup u penziji Stanislav Hočevar izjavio je da dok crkve ne daju primer svojim životom u jedinstvu, nužno postoji nadahnuće za ratove.

Hočevar, u intervjuu za list "Danas", kaže da zbog konflikta između Rusije i Ukrajine neki stručnjaci insistiraju na vernosti šizmama koje su se desile što je, kako dodaje, antiistorijski i antilogično.

"Šizme i ustrajavanje u šizmama nikada ne mogu doneti sreću, budućnost. Neki čak i nacionalne identite kreiraju na temeljima tih šizmi, što je antropološki, filozofski i teološki potpuno neispravno. Potreban je mnogo širi dijalog i upravo zato od svih hrišćanskih crkava očekujem da budemo tu jasniji da bi čovečanstvu osigurali budućnost. Inače, samim prihvatanjem šizmi produžavamo ratove", kazao je.

Hočevar je naveo da na sve gleda teološko-eklesiološki te da ga je upravo to spašavalo i omogućilo mu da sve 22 godine, koliko je bio u Srbiji, može sa svima da razgovara.

Dodaje da to ne znači da se sa svima u svemu slagao, kao i da mu je ta različitost pomogla da sve strane bolje sagleda.

"Ja se zahvaljujem Bogu, državi Srbiji, svim crkvama i verskim zajednicima da sam mogao ovde lepo živeti, raditi, pronaći sagovornike. Mislim da se crkva mora vratiti korenu svog poslanja i omogućiti da ljudi otkrivaju svoje duhovno dostojanstvo. Time će i najbolje preobraziti društvo", kazao je Hočevar.

Na pitanje da li postoji nešto što je ostalo neostvareno tokom rada u Beogradu, Hočevar kaže da je to pre svega što se nije više uradilo da bi ekumenski dijalog došao do strukturalne saradnje.

Smatra i da je velika šteta što nema ni međureligijskog veća, niti su dve hrišćanske crkve došle do strukturalne saradnje koja je uvek prepuštena situaciji koliko je moguće.

Navodi da je u Beograd došao sa ubeđenjem da nije njegovo da sakuplja bilo kakve uspehe ili plodove, već samo da seje Božju reč i zahvaljuje Bogu što nije klonuo čak ni u trenucima kada je bilo poteškoća bilo zbog raznih nerazumevanja, bilo zbog njegovog promovisanja jedinstva jer se, kako dodaje, na ekumenizam danas gleda različito.

"Čak sam dobio i pretnje smrću, ali to me nikada nije uplašilo", kazao je.

Beogradski nadbiskup u penziji kaže da Beograd ima prevažnu geostratešku ulogu i da Sveta stolica čini sve da bi se posebno više povezale Istočna i Zapadna Evropa.

"Moje mišljenje je da bi crkva trebalo više da radi na promovisanju mira između, pre svega, svih slovenskih naroda. Neshvatljivo, ne da osuđem nego se pitam, kako da nismo došli do toga da Rusija bude deo Evrope. Time bi Evropa bila mnogo jača, a hrišćanstvo bi moglo u tom smislu nuditi nadahnuće za čitav kontinent, ali i za međukontinentalnu delatnost", kaže Hočevar.

Hočevar se povukao sa dužnosti u Beogradu, ali će do 2025. godine biti član Papskog veća za unapređenje jedinstva hrišćanstva gde ga čeka i obeležavanje 1.700 godina Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji.

"To Papsko veće svakako puno radi na tome. Napravilo je već više vizija kako bi to trebalo izgledati, ali je svima jasno da je u širem smislu sad puno problema zbog poteškoća među pravoslavnim crkvama nastalim posle promovisanja samostalne Ukrajinske pravoslavne crkve. To je stvorilo nove izazove", naveo je.

Dodaje da smatra da će te poteškoće doprineti da se još jače razmišlja o potrebi jedinstva.

Komenatrišući izjavu patrijarha carigradskog Vartolomeja tokom susreta sa papom Franjom u kojoj je rekao da "nije tako daleko dan kada će se ponovo zajedno slaviti Vaskrs", Hočevar kaže da misli da ipak nije tako blizu.

Dodaje da bi se možda brže došlo do dogovora kada bi svi hrišćanski poglavari bili složni i napominje da se za sada to ne primećuje.

"Sumnjam i zbog većih poteškoća nastalih u odnosima između autokefalnih pravoslavnih crkava, ali i zbog društvenih i političkih događaja. Papa je upravo zato pozvao sve crkve da se izjasne. Možda će taj papin poziv, ali i carigradskog patrijarha pomoći. Sadašnja stvarnost to ne ukazuje, ali daj Bože da bi se dogodilo čudo", navodi Hočevar.