17. maj 2024 14:15

Spasić: Novi Prirodnjački muzej hrabro rešenje koje se savršeno uklapa u prirodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Spasić: Novi Prirodnjački muzej hrabro rešenje koje se savršeno uklapa u prirodu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić izjavio je danas da je na konkursu za novu zgradu tog muzeja u Parku prijateljstva pobedilo veoma hrabro arhitektonsko rešenje koje se savršeno uklapa u prirodnu sredinu.

"Jednostavno, kada gledate pobedničko rešenje za muzej postavite pitanje: "A gde je ovde zgrada?", rekao je Spasić Tanjugu govoreći o novom Prirodnjačkom muzeju koji će na 15.000 kvadrata biti izgrađen u Parku prijateljstva na Ušću.

Spasić kaže da je lokacija odabrana dugogodišnjom analizom i razgovorima i sa arhitektama, inženjerima i važnim ljudima iz tih oblasti, zbog veličine prostora i mogućnosti da se postavi jedna zgrada.

"Istovremeno, tu je sasvim dovoljan i lak pristup publici, lak moment dolaženja svih vozila koji su potrebni da dođu do muzeja. A ono što se posebno izdvaja je parkovsko okruženje, koje je za Prirodne muzeje nešto idealno. I naravno, od samog početka smo želeli da arhitektura ne narušava nikako parkovsko okruženje, što i neće učiniti", konstatovao je Spasić.

Dodao je da je jako važna blizina Ratnog ostrva, zaštićenog prirodnog dobra, na koje Beograd treba da bude ponosan.

Direktor Prirodnjačkog muzeja naglašava da je sama vest da se gradi novi muzej jako važna, posebno muzej koji će sledeće godine proslaviti 130 godina postojanja i koji ima skoro dva miliona predmeta.

Spasić ističe da Prirodnjački muzej ima krucijalnu ulogu u razvoju društva i da su u deset najposrećenijih muzeja sveta tri prirodnjačka: London, Vašington i Njujork.

"U razvoju kulturne participacije oni su najvažniji kod onih najmlađih. Njima je prirodnjački muzej nešto što je najinteresantnije. Imamo to iskustvo ne samo u našoj galeriji na Kalemegdanu, koja je naš jedini izložbeni prostor. Ali, ne sedimo skrštenih ruku, putujemo po Srbiji, putujemo po regionu, učestvujemo na brojnim manifestacijama", naglasio je Spasić.

On je dodao da je Prirodnjački muzej veoma važna institucija za unapređenje svesti o važnosti i zaštiti životne sredine, ali i da bi mogao da postane novi centar razvoja nauke i edukacije.

"Jednostavno, da bude mesto gde će se spojiti nauka, kultura, edukacija i zabava, na jedan vrlo prijemčiv način", poručio je Spasić.

Govoreći o tome dokle se stiglo sa projektom, Spasić kaže da se trenutno radi izmena idejnog projekta u skladu sa preporukama žirija i dodatnim preporukama projektnog tima Prirodnjačkog muzeja.

"Istovremeno, radimo na izradi urbanističkog projekta. Znači, idemo u proceduru kao i za svaki objekat. Nakon toga sledi izrada kompletne tehničke dokumentacije", rekao je Spasić.

Što se tiče planova u narednom periodu, direktor Prirodnjačkog muzeja navodi da planiraju da tokom letnjeg raspusta otvore letnju školu i vrata u njihovoj zgradi na Vračaru za letnju školu za školarce do 5. razreda osnovne škole.

"Gostujemo ovog vikenda sa izložbom u Petrovcu na Mlavi, pripravljamo nove putujuće izložbe, radimo na više frontova Moram da kažem, radosni smo i ponosni što ćemo konačno dosanjati san koji su sanjali svi naši prethodnici, a to je da dobijemo prostor kakav zaslužujemo", poručio je Spasić.