21. februar 2023 11:28

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu: Očekujemo da vidimo rezultate u pravosuđu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu: Očekujemo da vidimo rezultate u pravosuđu

Foto: Shutterstock.com/MDart10, ilustracija

BEOGRAD– Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper ocenio je danas da najnoviji set pravosudnih zakona predstavlja važan korak u stalnoj reformi i značajan podsticaj u kontekstu obaveza Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

"Način na koji se redefiniše samostalnost i nezavinost sudija i tužilaca pokazuje da je moguće postići standarde Saveta Evrope", rekao je Flesenkemper na konferenciji o reformi pravosuđa.

On je ocenio da proces reforme pravosuđa treba nastaviti, dodajući da Srbija može da računa na dalju pomoć u izradi podzakonskih akata.

Flesenkemper je zahvalio ministarki pravde Maji Popović jer je, kaže, omogućila promenu koju građani očekuju, a primetio je i da je obezbeđena inkluzivnost i transparentnost u donošenju seta pravosudnih zakona.

"Očekujemo da vidimo rezultate u pravosuđu kao posledice formiranja saveta (sudstva i tužilaštva)", rekao je Flesenkemper i poručio da će Savet Evrope nastaviti da daje savete Srbiji u podsticaju u oblasti vladavine prava.

Ambasadorka Švedske u Beogradu Anika Ben David rekla je na konferenciji da EU nije samo politička unija već je i zajednica vrednosti koja se, kaže, oslanja na vladavinu prava.

Reforma u oblasti pravosuđa, kako je navela, predstavlja jednu od najvažnijih stvari za uspostavljanje demokratije.

Kako je rekla, ne radi se samo o tome da se usvajaju novi zakoni, već je tu značajan i socijalni dijalog, inkluzivnost i transprentnost kako bi se uspostavio pravosudni sistem koji ima budućnost u podržavanju ljudskih prava.