29. maj 2023 16:58

Dačić o Danu i jubileju srpske diplomatije: Uspešno odgovara zadacima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić o Danu i jubileju srpske diplomatije: Uspešno odgovara zadacima

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Srpska diplomatska služba dinamična je i sposobna da odgovori svim zadacima koji se pred nju postavljaju, a koji su često i veoma zahtevni, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom obeležavanja Dana diplomatije ustanovoljenog između ostalog i kao sećanje na prvu diplomatsku misiju srpske države koja datira od pre tačno 835 godina.

Na svečanosti u MSP kojoj su prisustvovali svi predstavnici diplomatskog kora, Dačić je posetio da se Dan diplomatije proslavlja u znak sećanja na 1839. godinu, kada je mlada srpska država formirala Knjaževsku kancelariju inostranih dela – preteču današnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

 

"U toj kancelariji pre 184 godine radilo je samo 13 činovnika, a njihov šef bio je znameniti Avram Petronijević, državnik i potonji predsednik vlade. Dobro je poznavao tadašnji svet, imao je istančan osećaj za diplomatiju i pregovaranje, a govorio je – nemački, grčki, rumunski, italijanski, turski i francuski jezik", rekao je Dačić.

Naglasio je da je današnji dan i dan kada se sa ponosom sećamo i prve diplomatske misije srpske države, koja datira od pre tačno 835 godina.

"Te 1188. godine, veliki župan Stefan Nemanja poslao je izaslanika u Nirnberg, prestonicu tadašnjeg Svetog rimskog carstva kod cara Fridriha prvog Barbarose, a samo godinu dana kasnije dvojica srednjovekovnih vladara sastali su se u Nišu", naveo je Dačić na svečanosti kojoj je pirsustvovala i supruga predsednika Aleksandra Vučića, Tamara Vučić.