24. oktobar 2023 11:00

Sociolog Vladimir Vuletić: Ana Brnabić na najbolji način iskoristila ono što UN nude

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sociolog Vladimir Vuletić: Ana Brnabić na najbolji način iskoristila ono što UN nude

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je danas da je predsednica vlade Srbije Ana Brnabić svojim govorom pred Savetom bezbednosti na najbolji način iskoristila ono što Ujedinjene nacije nude, a to je da ukaže na to koja su naša strateška opredeljenja kada je reč o odnosima između Beograda i Prištine i šta se vidi kao ključni problem da se do rešenja dođe.

Kako je naveo, treba imati u vidu da UN danas imaju pre svega simbolički značaj, dok je stvarna moć izmeštena iz Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, u tom smislu govor predsednice vlade Srbije nije mogao mnogo da utiče na odnose snaga - ni na terenu, ni kada je reč o političkim odnosima u regionu.

"Ali ono što jeste mogao i što jeste učinio, to je da je zapravo ukazao na to koja su strateška opredeljenja Srbije kada je reč o odnosima između Beograda i Prištine i šta se vidi kao ključni problem da se do tih rešenja dođe. Nesumnjivo, najvažniji deo govora se upravo toga i tiče - da je Srbija opredeljena za nastavak razgovora, za mirno rešenje konflikta između Beograda i Prištine i za neku vrstu kompromisa", istakao je Vuletić.

Kako kaže, govor premijerke Brnabić ukazao je da sa druge strane ne postoji nikakvo raspoloženje da se ide u tom pravcu, već se jednostavno insistira na nekakvim konačnim rešenjima.

Takođe, skrenuta je pažnja na probleme sa kojima se nealbansko stanovništvo, pre svega Srbi na Kosovu i Metohiji, svakodnevno suočava.

"Mislim da je važno da se stalno i iznova na svakom mestu, a pogotovo na takvim mestima kao što su Ujedinjene nacije, ponavlja sa kakvim zapravo egzistencijalnim problemima se Srbi svakodnevno suočavaju. To je suštinski problem koji bi međunarodna zajednica, ako zaista želi da ima objektivan pristup, morala da reši, a kasnije da se bavi političkim pitanjima", rekao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, najveća praktična vrednost obraćanja Ane Brnabić jeste da svima bude potpuno jasno da je Srbija opredeljena za mirno rešavanje konflikta.

"Mislim da je najvažnija praktična posledica da se jasno ukaže da Srbija ni na koji način nije zainteresovana, niti teži, niti na kraju krajeva podržava bilo kakve nasilne akcije. To je pre svega iz razloga što su upravo Srbi ti koji su žrtve nasilnih aktivnosti ovoga režima koji je trenutno na vlasti u Prištini", zaključio je Vuletić.