18. decembar 2023 21:42

Vladimir Pejić: Najveća iznenađenja pad SPS i što je "Mi - glas iz naroda" prešao cenzus

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Pejić: Najveća iznenađenja pad SPS i što je "Mi - glas iz naroda" prešao cenzus

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić izjavio je večeras da su najveća iznenađenja na proteklim izborima pad Socijalističke partije Srbije i to što je lista "Mi - glas iz naroda" prešla cenzus.

Pejić je za Tanjug rekao da smatra da su Socijalisti, ohrabreni rezultatima 2022. godine bili prilično opušteni tokom kamapanje, i da su pritom imali "varnica" sa koalicionim partnerom.

"Čini mi se da su naprednjaci u prošle izbore ušli prilično opušteno i samouvereno i da pored fokusa na predsedničku kampanju tada Aleksandra Vučića nisu mnogo obraćali pažnju na parlamentarne izbore, i to ih je koštalo u tom trenutku rezultata. Čini mi se da se tako nešto slično desilo i socijalistima", pojasnio je Pejić.

Dodao je i da je iznenađujuć i pad koalicije Dveri i Zavetnika, jer su pre par meseci, prema svim istraživanjima, bili jedne od vodećih snaga, posle Srpske napredne snage i Srbije protiv nasilja.

Kada je reč o rezultatu SNS-a, on kaže da je ona ostvarila više nego dobar rezultat.

"Mislim da je 2014. godine imala oko 48 odsto procenata i ovo je sasvim blizu tome. Obzirom da su u prethodnom izbornom ciklusu imali oko 43 odsto, ovo je rast za nešto malo manje od dve godine od oko pet odsto, pri čemu su imali gotovo identičnu izlaznost", rekao je Pejić.

Kada je reč o rezultatu Branimira Nestrorovića i liste "Mi- glas iz naroda", Pejić ističe da je ona jedno od najvećih iznenađenja, i da je ova opcija dobila glasove onih koji odlučuju u poslednji čas.

"Mislim da iz tog dela najviše crpe podršku, oni su prelomili da glasaju za taj pokret i te ljude. Međutim, oni nisu jedinstveni. Već nekoliko godina unazad i u Evropi i u svetu imamo slične pokrete koje prave te instant uspehe i pitanje je kako će dalje teći razvoj i uopšte egzistiranje tog pokreta na političkoj sceni", rekao je Pejić.

Dodao je da mu se čini da je bilo više prelivanja unutar blokova, nego iz jednog bloka u drugi.

"SNS-u su se faktički vratili neki birači, jer oni su bili i pred prošle izbore na oko 50 odsto, ali su u poslednjem trenutku pali na 43 odsto, uslovljeni ratom u Ukrajini i odnosom prema sankcijama prema Rusiji", rekao Pejić.

Dodao je da ne sumnja u to da će SPS ući u koaliciju sa SNS-om.

"Bilo je tu perioda kada nisu bili neophodni matematički da bi bili u koaliciji sa vladajućima, ali ipak su bili zajedno i možemo da očekujemo da i sada do toga dođe, posebno kada je u pitanju i gradski nivo", rekao je Pejić.

Dodao je da ipak, rezultat SPS-a nije katastrofalan.

"Imali su i mnogo većih padova nego što je sad i većih uspona. Tako da ovaj rezultat nije dobar i oni sigurno nisu time zadovoljni, ali nije ni katastrofalan. Oni će i dalje ostati značajan faktor na političkoj sceni, ovo nije nokaut", rekao je on.

Istakao je da je normalno da je predsednik SPSe Ivica Dačić sinoć bio uznemiren i da je u tom kontekstu dao izjavu da bi možda napustio mesto predsednika stranke.

"Ostaje da se glave ohlade. Tako da videćemo kako će on reagovati, kako će, u krajnjoj liniji, reagovati organi stranke. Nije on sam tu, pitaju se i drugi ljudi. U svakom slučaju, to je stranka, kao što sam već rekao, koja dugo postoji, koja ima kulturu kadrova. Tako da ne mislim da oni ne bi imali koga da imenuju za Dačićevog naslednika, ali mislim da bi bilo nekorektno, a i nije baš ni najtačnije da prejudiciramo uopšte da će Dačić otići sa mesta predsednika", rekao je Pejić.

Dodao je da su pogrešili i u tome što su po drugi put ponovili isti slogan, ali i zato što su ponovo kandidovali Tomu Filu za gradonačelnika.

I poslednja greška bila je, kako je rekao Pejić, "flert sa Miloševićem iz 90-ih".

"Ne samo zato što je njegovo nasleđe samo po sebi problematično, već i stavljanje na listu njegovog unuka na treće mesto samo zato što je unuk bilo čiji, pa i Miloševićev", rekao je on.

Kada je reč o listi "Srbija protiv nasilja" istakao je da ono kako se ljudi sa te liste večeras ponašaju, nije u skladu sa njihovim nazivom.

"Pokušaj provaljivanja u zgradu Republičke izborne komisije koja nije nadležna za rezultate gradskih izbora. Šta god da je bilo i da se dešavalo, potrebno je ići kroz institucije. Ukoliko je bilo neregularnosti, a imali smo prilike da vidimo razne snimke, priče, svedočenja i tako dalje, ali sve što je na nivou performansa nije dokaz. Ja nisam pravnik i ne bih o tome mnogo govorio, ali bih se složio samo sa nazivom njihove liste da Srbija bude bez nasilja", rekao je.

Dodao je da smatra da je njihov rezultat dobar.

"Očekivanja su jedno, realnost je drugo, ali ja mislim da upravo to fatalističko doživljavanje izbora nije dobro, jer dolazi do ovakvih stvari. Potrebno je graditi poziciju, graditi glasove", rekao je Pejić.

Kada je reč o scenariju za Beograd, i presudnoj potencijalnoj ulozi Branimira Nestorovića, Pejić je istakao da za takav scenario nepophodno da se naprave dva pola, pa da onda zaista Nestorović sa svojim kolegama bude taj koji odlučuje ko će voditi Beograd.

"On je juče rekao da neće sa opozicijom, tako da ostaje jedina opcija i dilema sa naprednjacima i socialistima. To je teško predvideti jer oni su novi, nisu novi ljudi, ali jesu novi kao pokret, kao stranka i nemamo iskustva sa njihovim ponašanjem kao političkom partijom da bismo mogli da predvidimo koju bi oni odluku mogli da donesu", rekao je Pejić.