10. mart 2024 11:18

Dačić: Vučić za večeras sazvao sastanak sa liderima vladajuće koalicije, razgovaraće o lokalnim izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Vučić za večeras sazvao sastanak sa liderima vladajuće koalicije, razgovaraće o lokalnim izborima

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao sastanak sa liderima stranaka vladajuće koalicije za večeras u 18.00 časova, na kojem će se razgovarati o lokalnim izborima.

Dačić je za Tanjug rekao da će se na sastanku doneti odluka o lokalnim izborima, koji uključuju i beogradske, odnosno precizirati datum njihovog održavanja.

"Tako da to treba da bude tema toga razgovora kod predsednika - kada će biti izbori. Sastanku će prisustvovati lideri stranka koji se nalaze u parlamentarnoj većini, odnosno vladajuća koalicija. Prisustvovaćemo ja i (predsednik Jedinstvene Srbije) Dragan Marković Palma, kao i oni sa Vučićeve liste koji su deo standardne koalicije", naveo je Dačić.

Navodeći da će beogradski izbori biti održani u 17 opština, a lokalni izbori u više od 40 opština u Vojvodini, kao i u opštinama u centralnoj Srbiji, Dačić je rekao da će se na sastanku najverovatnije razgovarati i o tome da li će se lokalni i beogradski izbori održati odvojeno, odnosno kakve su zakonske mogućnosti u tom smislu.

"Verovatno će tema sastanka kojeg je zakazao Vučić biti i pitanje da li će biti odvojeni izbori u Beogradu i drugi lokalni izbori, šta zakon govori o svim tim pitanjima i na kraju krajeva to ne treba da bude ni sada odgovornost samo predsednika Vučića šta je on rekao, nego i svih stranaka koje čine vladajuću koaliciju", kaže Dačić.

Smatra da bi lokalni izbori trebalo da se održe što pre, ali dodaje da to nije stvar subjektivne odluke, već zakonskih rešenja.

"Mi smatramo da izbori treba da se održe što pre, jer time bi se stvorili uslovi za konstituisanje organa i onda posle toga možete da vodite i parlamentarni dijalog i ostalo što bi trebalo da se usledi u nekoj normalnoj atmosferi i normalnoj proceduri. Mislim da je dobra stvar što će Ana Brnabić biti predsednik parlamenta, jer ona je vodila taj deo sada kad je reč o vladi, ona se bavila tim pitanjima i, između ostalog, može i sa opozicijom da razgovara oko svega", rekao je Dačić.

Komentarišući to što je odlučeno da će predsedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade, Dačić je objasnio da nije reč o posebnoj odluci, već da je to predviđeno zakonom.

"Jednostavno funkcija prvog potpredsednika vlade ili zamenika predsednika vlade, kako je to ranije bilo, govori upravo o tome. Zbog toga i postoji da bi se odredilo ko zamenjuje predsednika Vlade u slučajevima kada je on sprečan da obavlja tu funkciju ili u momentima kada nema predsednika Vlade", rekao je Dačić.

Na pitanje šta je bila tema jučerašnjeg sastanka sa predsednikom SNS Milošem Vučevićem, Dačić je rekao da su razgovarali o daljoj saradnji i spremnosti da zajednički nastupe na lokalnim izborima, podsetivši da je na nedavnim konsultacijama liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" kod predsednika Vučića razgovarano o izazovima koji slede.