6. jun 2024 09:56

Žarko Rakić: Opozicija neće dozvoliti Manojloviću da se nametne kao lider

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarko Rakić: Opozicija neće dozvoliti Manojloviću da se nametne kao lider

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas da je nosilac liste "I ja sam Beograd - Kreni promeni" Savo Manojlović svojim predlogom opoziciji da vrate mandate i napuste lokalne parlamente, pokušao da se nametne kao apsolutni lider opozicije što mu, smatra on, ostatak opozicije neće dozvoliti, pogotovo ne oni koji su bojkotovali izbore.

On je u izjavi za Tanjug rekao da je i uoči lokalnih izbora održanih 2. juna postojalo nejedinstvo među opozicijom u Beogradu, kao što postoji i sada zbog čega smatra da ne postoji nešto što bi moglo brzo da se dogodi što bi ih ujedinilo.

Rakić smatra da je dobar rezultat koji je Manojlović ostvario na ovim izborima posledica onih birača koji su glasali protiv vladajuće stranke, a ne koji su glasali za njega.

Na pitanje kako će se na izbore u Nišu staviti tačka s obzirom da je opozicionim listama u Nišu, koje su tražile uvid izborni materijal, to i omogućeno, ali i da i vlast i opozicija tvrde da imaju većinu, Rakić je naglasio da je najvažnije da se izborni proces završi tako da obe strane kažu da nije bilo problema, prigovora i da se rezultati izbora prihvataju.

Dodaje da ukoliko bi se to ostvarila, to bi onda bio viši stepen demokratije i razumevanje izbornog procesa.

"Zbog cele te situacije i priče oko izbora, regularnosti, neregularnosti ja bi lično najviše voleo kada bi se, ukoliko matematika kaže da je nerešen rezultat, da izbori budu ponovljeni", poručio je on.

Komenatrišući izbore za Evropski parlament koji će trajati od danas do 9. juna, Rakić je rekao da u ranijim periodima glasanje za EP nije izazivalo značajnu pažnju među Evropljanima i da je izlaznost bila samo oko 30 odsto, ali da će sada situacija biti potpuno drugačija i zbog rata u Ukrajini i rata na Bliskom istoku, ali i velikoj meri zbog ekonomske situacije koja u većini članica EU nije bas "ružičasta".

"Očekujem da će izlaznost biti znatno veća. Kada se govori o desnici, ja ipak malo više volim izraz tzv. suverenisti, odnosno da će prevlast u EP ostvariti stranke koje više vode računa o nacionalnim interesima i interesima građana u njihovim državama, nego interesa da se vodi zajednička evropska politika koja je najčešće na štetu samih Evropljana", ocenio je on.

Dodaje da je na ovim prostorima do skoro bilo malo interesovanja za evropske institucije kao što je Evropski parlament ili Savet Evrope, ali da je sada to promenjeno pre svega zbog dnevne politike.