7. jun 2024 20:36

Peter Stano: Priština ne treba da kasni u ispunjavanju obaveza u vezi sa formiranjem ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peter Stano: Priština ne treba da kasni u ispunjavanju obaveza u vezi sa formiranjem ZSO

Foto: Tanjug video

PRIŠTINA  - Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da Priština može da zatraži pravno mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa nacrtom Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da ne treba da kasni u ispunjavanju obaveza u vezi sa formiranjem ZSO.

On je to rekao povodom izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da bi specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak trebalo da podnese nacrt ZSO Venecijanskoj komisiji, a da će on posle toga taj nacrt predati Ustavnom sudu.

Stano je za Gazetu ekspres rekao da uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno kao deo Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prema njegovim rečima zvanični Brisel i zemlje Kvinte jasno su stavili do znanja da očekuju da Priština pošalje nacrt EU Ustavnom savetu na ocenu i naglasio da EU očekuje od Kosova da brzo reaguje po ovom pitanju i da stavi tačku na dalja kašnjenja u ispunjavanju svoje obaveze.

"Očekujemo da će Kosovo brzo reagovati po ovom pitanju i zaustaviti dalje odlaganje izvršenja svoje obaveze", rekao je Stano.