2. jul 2024 14:34

Gojković se sastala sa Žigmanovom, razgovarali o saradnji na unapređenju ljudskih prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković se sastala sa Žigmanovom, razgovarali o saradnji na unapređenju ljudskih prava

Foto: TANJUG/Vlada AP Vojvodine/ Andrej Pap

NOVI SAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković razgovarala je danas sa ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislavom Žigmanovim o modelima saradnje na unapređenju sveukupnih ljudskih prava sa akcentom na antidiskriminaciji, rodnoj ravnopravnosti i socijalnoj inkluziji Roma.

Gojković je na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi rekla da je rodna ravnopravnost jedno od prioritetnih pitanja za novu Pokrajinsku vladu, zbog čega je i formirano Koordinaciono telo za tu oblast, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

"Vojvodina prednjači kada je reč o oblasti ljudskih i manjinskih prava i naša administracija je veoma efikasna. Ovo je multietničan i autentičan prostor sa veoma bogatim stvaralaštvom kada je reč o kulturi i tradiciji i gde svi građani žive slobodno sa međusobnim uvažavanjem", rekla je Gojković.

Na sastanku je bilo reči i o projektima Ministarstva u ovoj oblasti, među kojima je prvi Festival nacionalnih manjina, koji će podržati Pokrajinska vlada.

Istaknuto je da oblast ljudskih i manjinskih prava zahteva kontinuiran zajednički rad, sinergiju i vidljivost.

"Racionalnost i razvijenost pokrajinske administracije je na veoma visokom nivou, s obzirom na to da u AP Vojvodini imamo i Zavod za ravnopravnost polova i Kancelariju za inkluziju Roma i to su primeri dobre prakse", izjavio je Žigmanov.

Sastanku je prisustvovala i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković.