21. jun 2023 13:52

Macuno: Japan planira da poveća učešće žena u društvu, posebno u politici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Macuno: Japan planira da poveća učešće žena u društvu, posebno u politici

Foto: Shutterstock.com/Tuangtong Soraprasert, ilustracija

TOKIO - Japan planira da poveća učešće žena u društvu, posebno u politici, izjavio je danas portparol japanske vlade Hirokazu Macuno.

Macuno je to najavio na brifingu za novinare nakon objavljivanja godišnjeg globalnog izveštaja o rodnom paritetu, preneo je Rojters.

Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma o merenju rodnog pariteta rangirao je ove godine Japan na 125. mesto od ukupno 146 zemalja, u odnosu na 116. mesto u prošlogodišnjem izveštaju.

U izveštaju se ispitivalo učešće žena i muškaraca u poslovima, jednakosti plata i prihoda i u toj kategoriji Japan je bio na 123. mestu, što je najniže među istočnoazijskim i zemljama Pacifika.

Rodni paritet u političkom osnaživanju u Japanu bio je jedan od najnižih na svetu, što je dovelo do 138. mesta na listi, iza Kine, Saudijske Arabije i Turske.

Žene imaju samo dva ministarska mesta od ukupno 19 u kabinetu japanskog premijera Fumija Kišide i otprilike desetinu poslaničkih mesta u donjem domu parlamenta.

Kišida je ovog meseca izneo inicijativu za rodnu ravnopravnost sa ciljem da žene zauzmu najmanje 30 odsto pozicija izvršne vlasti u vodećim kompanijama do kraja decenije, sa 2,2 odsto u julu 2022. godine.

Vladajuća Liberalno-demokratska partija sastavila je plan ovog meseca da poveća udeo svojih poslanica na 30 odsto.