1. jul 2023 19:51

Pedro Sančez: Španija će nastaviti da pomaže Ukrajinu koliko god je potrebno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pedro Sančez: Španija će nastaviti da pomaže Ukrajinu koliko god je potrebno

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

KIJEV - Španski premijer Pedro Sančez obavezao se danas u Kijevu na nastavak pomoći Ukrajini "koliko god je potrebno po svaku cenu".

Sančez je najavio novi paket pomoći Španije za Ukrajinu od 55 miliona evra i još četiri borbena tenka "leopard".

Pomoć u oklopnim vozilima Ukrajini već je najavila španska ministarka odbrane Margarita Robles pre desetak dana, preneo je ''Mundo''.

Sančez je inaugurisao špansko predsedavanje EU u glavnom gradu Ukrajine, gde se obratio parlamentu - Vrhovnoj radi pre sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Sančez je rekao da Rusija sada pokazuje znake slabosti i da o tome jasno govore događaji od prošle nedelje kada se desila neuspela pobuna paravojne formacije "Vagner".

Ukrajinski predsednik je zahvalio Španiji ne samo na isporuci oružja, već i zbog toga što se zalaže da Ukrajina postane članica EU.

Sančez je rekao da podržava "formulu mira" Zelenskog koja, kako je naveo, "poštuje međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija".

Sančez je posetio i vojnu bolnicu u Kijevu gde se primaju teški ranjenici sa fronta.

Tokom posete Ukrajini, Sančez je želeo da pokaže podršku u odlučujućem trenutku rata, kada ukrajinske trupe pokušavaju da oslobode teritorije koje su okupirali Rusi, navodi "Mundo".