12. novembar 2023 08:00

Makron poručio Francuzima: Nema tolerancije za nepodnošljivi antisemitizam

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron poručio Francuzima: Nema tolerancije za nepodnošljivi antisemitizam

Foto: Pool via AP/Mohammed Badra

PARIZ - Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je otvoreno pismo sunarodnicima u kojem je poručio da je buđenje antisemitizma u Francuskoj nepodnošljivo i da neće biti tolerisano.

Makron je odlučio da uputi otvoreno pismo Francuzima uoči velikog građanskog marša protiv antisemitizma, koji će danas biti održan u Parizu i u još nekoliko francuskih gradova, prenosi dnevnik Parizijen.

"Antisemitizam, bez obzira na svoju prirodu, bez obzira na verski, društveni, identitetski ili rasni kontekst je baš onakav kakvim ga je opisao veliki francuski književnik Emil Zola - odvratan", poručio je Makron.

Osudio je teroristički napad koji je Hamas izvršio 7. oktobra u Izraelu i izazvao strah bez granica zbog svirepe likvidacije 1.200 ljudi, među kojima i 40 Francuza.

Prema rečima francuskog predsednika, ovom bolu nacije dodaje se još i nepodnošljivo oživljavanje neobuzdanog antisemitizma, jer je za samo mesec dana u Francuskoj izvršeno više od 1.000 antisemitskih dela, tri puta više nego tokom cele prošle godine.

"Francuska u kojoj se naši jevrejski sugrađani plaše za život nije Francuska. Francuska u kojoj se Francuzi plaše zbog svoje vere ili porekla nije Francuska. Zbog toga su, u ime francuskog naroda, naše unutrašnje bezbednosne snage i naše sudstvo mobilisani da demonstriraju snagu zakona. Nema tolerancije za nepodnošljivi antisemitizam", poručio je Makron.