27. novembar 2023 13:10

Lavrov očekuje dolazak ruske delegacije na sastanak OEBS-a u Skoplju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov očekuje dolazak ruske delegacije na sastanak OEBS-a u Skoplju

Foto: Pool Photo via AP/Evgenia Novozhenina

MOSKVA - Ruska delegacija će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju, jer je Bugarska obećala Makedoniji da će otvoriti svoj vazdušni prostor za ruski avion, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Makedonija nas je pozvala da prisustvujemo sastanku ministara inostranih poslova OEBS-a. Bugarska je navodno obećala Makedoniji da će otvoriti svoj vazdušni prostor. Ako to učini, mi ćemo biti tamo", rekao je Lavrov na forumu „Primakovska čitanja“.

Lavrov je na međunarodnom forumu ocenio da se trenutna globalna situacija po bezbednosnoj nesigurnosti može uporediti sa erom Hladnog rata, prenosi TASS.

„Tokom Hladnog rata postojao je sistem kontrole i ravnoteže, postojala je namera među velikim silama, između dva suparnička tabora – SAD i Sovjetskog Saveza, NATO-a i Varšavskog pakta – da obuzdaju rivalstvo, u političkom i diplomatskom okviru“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, nije bilo tako alarmantnih procena onoga što se dešavalo i tako ozbiljnih strahova za budućnost "ni od strane Sjedinjenih Američkih Država, ni od strane Sovjetskog Saveza, ni od strane zemalja socijalističkog tabora".

On je napomenuo da je suštinska razlika između hladnoratovskog perioda i sadašnjeg stanja želja pojedinih zemalja da unište temelje međunarodnog sistema kolektivne bezbednosti.

Lavrov je istakao da su indikativni brojni govori evropskih političara i nevladinih organizacija u vezi sa situacijom oko Ukrajine.