17. januar 2024 18:43

Pomoć za palestinske civile i izraelske taoce stigla u Egipat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pomoć za palestinske civile i izraelske taoce stigla u Egipat

Foto: AP Photo, File/Ariel Schalit

KAIRO - Pomoć namenjena palestinskim civilima i izraelskim taocima u Pojasu Gaze isporučena je danas Egipru kako bi preko graničnog prelaza Rafa bila transportovana u Pojas Gaze, nakon dogovora u kojem su posredovali Katar i Francuska.

Dva katarska aviona sa pomoći sletela su na Sinajsko poluostrvo u Egiptu, gde su zalihe istovarene i prebačene na granični prelaz Rafa sa Gazom, rekli su zvaničnici egipatskih bezbednosnih službi i Crvenog polumeseca, a prenosi Rojters.

Jedan od aviona nosio je medicinske pakete za 45 od 253 talaca za koje Izrael kaže da ih drži palestinska militantna grupa Hamas još od upada u Izrael 7. oktobra.

Koordinatorka UN za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Gazu posetila je danas Sinajsko poluostrvo u okvriu nastojanja da se poveća priliv pomoći palestinskim civilima.

''Ovde sam jer je mandat Saveta bezbednosti (UN) da vidi kako možemo da olakšamo i ubrzamo oblasti pomoći koja je toliko potrebna za civile u Gazi, s obzirom na akutne humanitarne uslove u kojima moraju da žive', rekla je ona. 

Abdolahijan: Napadi na Izrael će se zaustaviti ako prestane rat u Gazi

Iranski ministar spoljnih poslova Amir Abdolahijan izjavio je danas da će napadi „osovine otpora” na Izrael i njegove interese prestati ako se rat u Gazi završi. On je upozorio da bi sukob mogao da pojača tenzije širom Bliskog istoka.

„Okončanje genocida u Gazi dovešće do kraja vojnih akcija i kriza u regionu. Bezbednost Crvenog mora je vezana za razvoj događaja u Gazi i svi će patiti ako zločini Izraela u Gazi ne prestanu... Svi frontovi otpora će ostati aktivni“, rekao je Amirabdolahijan na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Rojters.

Amirabdolahijan je takođe rekao da je Teheran podelio obaveštajne podatke sa Irakom o aktivnostima izraelske obaveštajne agencije Mosad u poluautonomnom kurdskom regionu Iraka.

Iran je saopštio da je njegova Revolucionarna garda u ponedeljak napala izraelski "špijunski štab" u Iraku u gradu Erbilu. 

Kanal 12: Netanijahu rekao da bi rat protiv Hamasa mogao da potraje do 2025.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je šefovima opština u blizini Pojasa Gaze da bi rat protiv palestinskog Hamasa mogao da se produži do 2025. godine, javio je izraelski Kanal 12, pozivajući se na anonimni izvor.

Na sastanku održanom u južnom štabu izraelske vojske (IDF) u gradu Ber Ševa, na kojem su prisustvovali članovi ratne vlade, Netanijahu je rekao predsednicima opština da, prema sadašnjim procenama, rat bi mogao da se prolongira i na narednu godinu.

Lokalni zvaničnici preneli su Netanijahuu da se većina Izraelaca koji su napustili region u kojem su živeli, zbog raketnih napada iz Gaze i drugih bezbednosnih razloga, ne žele da se vrate u pogranični deo.

Netanijahu je otkrio procenu tokom razgovora vrha izraelske vlade, na kojem se, navodno složio da se revidira aktuelna finansijska pomoć izraelskim stanovnicima koji su spremni da se vrate u evakuisane zajednice, koje se nalaze na četiri do sedam kilometara od granice sa Pojasom Gaze, naveo je Tajms of Izrael.

Postignut dogovor o isporuci lekova taocima Hamasa i Palestinskim civilima

Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.

Kako prenosi Rojters, pomoć će danas biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari poručio je da sporazum znači da će ''lekovi, zajedno sa drugom humanitarnom pomoći, biti isporučeni civilima u Pojasu Gaze, u najugroženijim oblastima, u zamenu za isporuku lekova potrebnih za Izraelce zarobljene u Gazi", ali nije naveo kolika i kakva konkrenot pomoć će biti isporučena civilima.

Ranije je šef kriznog centra francuskog Ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio rekao da su ovi pregovori trajali nedeljama i da je prvobitna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca.

Fajon: Slovenija u postupku savetodavnog mišljenja MSP protiv Izraela

Vlada Slovenije odobrila je predlog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova da Slovenija učestvuje u postupku pred Međunarodnim sudom pravde koji je pokrenula Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2022. godine u vezi sa navodno kontroverznim aktivnostima Izraela u Gazi i na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon istakla je da navodna kršenja prava pokrivaju širok spektar, ali i da se u tom regionu dešavaju decenijama, prevazilazeći nedavno izbijen sukob, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

"Reč je o veoma širokom spektru navodnih prekršaja koji su decenijama činjeni u regionu i čije su stravične posledice vidljive i danas. U svetlu nedavnih događaja u Gazi i na Zapadnoj obali, Slovenija je, kao jedna od retkih zemalja EU, odlučila da aktivno učestvuje i iznese svoje stavove u ovim postupcima pred Međunarodnim sudom pravde, od kojeg je zatraženo mišljenje", rekla je Fajon.

Navodne sporne aktivnosti Izraela uključuju izraelsku produženu okupaciju, naseljavanje i aneksiju palestinske teritorije od 1967. godine, kao i napore Izraela da promeni demografiju, karakter i status Jerusalima, ali i usvajanje zakona i mera koje diskriminišu Palestince.

Hamas: U Gazu će ući 1.000 paketa lekova, za svaki paket poslat taocima

Visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk kaže da bi za svaku kutiju lekova koja je data taocima, trebalo poslati 1.000 kutija  palestinskim civilima.

Međunarodni komitet Crvenog krsta će isporučiti sve lekove, uključujući i one namenjene taocima, bolnicama koje opslužuju sve delove Gaze, naveo je Abu Marzuka u objavi na platformi društvenih medija "X".

Sporazum, prvi između zaraćenih strana od jednonedeljnog primirja u novembru prošle godine, takođe, uključuje isporuku dodatne hrane i humanitarne pomoći Gazi, prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelske vlasti, tvrdi Abu Marzuka neće imati priliku da pregledaju pošiljke, dodajući da je Hamas insistirao da Katar obezbedi lekove, a ne Francuska, zbog podrške evropskih zemalja Izraelu. 

Blinken u Davosu: Situacija u Gazi "slama srce"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken danas je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu opisao konflikt u Gazi kao "srceparujući" i dodao da je Palestincima potrebna država "koja ljudima daje ono što žele i sarađuje sa Izraelom da bude efikasna".

Blinken je rekao da mu patnja muškaraca, žena i dece u Gazi "slama srce" i insistirao na tome da SAD izvrše pritisak na Izrael u vezi s odgovornostima koje ta zemlja ima, piše Gardijan.

Najveći otrov sa kojim se suočavamo širom sveta je dehumanizacija, istakao je šef američke diplomatije, odnosno "nemogućnost da se vidi ljudskost u drugom".

Moramo da uklonimo taj otrov, kaže Blinken, što znači, prema njegovim rečima, da lideri širom sveta koji to vide moraju biti spremni da reaguju.

Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 24.448 Palestinaca

U izraelskim napadima u Gazi, za poslednja 24 sati ubijeno je 163 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, čime je bilans broja žrtava od 7. oktobra povećan na 24.448.

U protekla 24 sati ranjeno je 350 ljudi u Pojasu Gaze, navelo je Ministarstvo. 

Ukupno je 61.504 ranjenih od početka sukoba 7. oktobra.

Iz Hamasa ističu da većinu ubijenih čine žene i deca, prenosi Al Džazira.

U izraelskim udarima u Pojasu Gaze ubijeno šest operativaca Hamasa

U izraelskim udarima na Pojasu Gaze ubijeno je šest operativaca Hamasa, uključujući oficira zaduženog za ispitivanje osumnjičenih špijuna, saopštila je izraelska vojska.

Vojska je saopštila da je ovaj oficir Hamasa, identifikovan kao Bilal Nofal, ubijen u vazdušnom napadu koji je izvršila vojska, postupajući na osnovu informacija koje je dala obaveštajna služba Šin Bet, prenosi "Tajms of Izrael".

Nofal je bio "odgovoran za ispitivanje onih za koje se sumnja da su špijunirali protiv Hamasa u južnoj Gazi", tvrdi izraelska vojska, dodajući da je on "razvio tehnike ispitivanja i istrage" koje koristi Hamas.

Vojska je još saopštila da je ubila Hamasovu tročlanu minobacačku posadu u Kan Junisu, a da su dva militanta ubijena u vazdušnom napadu u centralnoj Gazi.

Izraelska vojska: Na Zapadnoj obali ubijen vođa terorista

Izraelska vojska je saopštila da je izvela udar dronom na Zapadnoj obali, u blizini kampa Balata, a da je meta bio Abdalah Abu Šalal, kako je navedeno, glavni teroristički vođa u toj palestinskoj enklavi, koji je planirao neposredan napad.

On je prema saopštenju ubijen u kombinovanoj operaciji koju su izveli vojska i služba bezbednosti Šin Bet, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska je saopštila da je Abu Šalal odgovoran za niz nedavnih napada, uključujući pucnjavu u jerusalimskoj četvrti Šimon Hacadik u kojoj su dva Izraelca povređena i postavljanje bombe koja je ranila vojnika.

Nakon napada na terorističku ćeliju koju je predvodio Abu Šalal, u automobilu je pronađeno oružje. Ostali članovi nisu odmah identifikovani.

Lubenica: Simbol palestinskog otpora i svetske solidarnosti sa Palestincima

Od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze pre više od tri meseca i velikog stradanja palestinskog stanovništva, na antiratnim protestima pojavio se simbol lubenice, koje demonstranti nose na majicama i koriste kao podršku Palestincima na društvenim mrežama.

Boje rezane lubenice, sa crvenom pulpom, zeleno-belom korom i crnim semenkama, iste su kao one na palestinskoj zastavi. Od Njujorka i Tel Aviva do Dubaija i Beograda, ovo voće je postalo simbol solidarnosti, okupljajući aktiviste koji ne govore isti jezik niti pripadaju istoj kulturi, ali dele zajednički cilj - solidarnost i podršku palestinskom otporu.

Lubenica ima značajan istorijski kontekst za palestinsko stanovništvo na okupiranim teritorijama nakon sukoba 1967. godine, piše AP.

Nakon Šestodnevnog rata, izraelska vlada je zabranila isticanje palestinske zastave u Gazi i na Zapadnoj obali. U Ramali je 1980. vojska zatvorila galeriju koju su vodila tri umetnika jer su prikazivali političku umetnost i radove u bojama palestinske zastave - crvenoj, zelenoj, crnoj i beloj.