5. februar 2024 19:19

Izraelska vojska uhapsila najmanje 22 Palestinca na Zapadnoj obali

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izraelska vojska uhapsila najmanje 22 Palestinca na Zapadnoj obali

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

RAMALA - Izraelska vojska uhapsila je 22 Palestinca tokom racija na Zapadnoj obali, prenosi palestinska novinska agencija WAFA pozivajući se na bezbednosne izvore i Palestinsko društvo zarobljenika (PPS).

Time je broj Palestinaca zatočenih na Zapadnoj obali od početka sukoba između Hamasa i Izraela porastao na gotovo 6.540, prenosi palestinska agencija.

Najmanje 10 Palestinaca, prema navodima PPS, privedeno je širom grada Ramale, pošto su pripadnici izraelske vojske prethodno upali u njihove domove, pričinvši štetu.

Hapšenja je bilo i na jugu Zapadne obale, gde su pripadnici IDF uhapsili četiri Palestinaca u gradu Hebronu, među kojima je jedan bivši zatvorenik i njegov sin, dok su u kampu Šuafat, koji se nalazi nedaleko od grada Jerusalima, pripadnici IDF uhapsili još dva Palestinca.

Protest u istočnom Jerusalimu, okupljeni traže uklanjanje kancelarije UNRWA

Oko 200 demonstranata okupilo se danas ispred kancelarija Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u istočnom Jerusalimu, tražeći uklanjanje UNRWA iz tog grada.

Okupljeni su uzvikivali "UNRWA je deo Hamasa", a protest je predvodio aktivista koji nosi zastavu sa logom desničarske grupe "Im Tirzu", prenosi Tajms of Izrael.

Grupa je osnovana 2006. godine, a u svom manifestu navodi da joj je cilj "obnavljanje cionističkog diskursa, cionističkog razmišljanja i cionističke ideologije kako bi se osigurala budućnost jevrejske nacije i Države Izrael".

Od početka sukoba u Pojasu Gaze ubijeno gotovo 27.500 Palestinaca

Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba sa Izraelom 7. oktobra povećao se na 27.478, sapštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontrolom Hamasa.

U saopštenju se dodaje da je u toj palestinskoj enklavi ranjeno 66.835 ljudi, prenosi Rojters.

Ranije danas Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da su u poslednja 24 sata njihovi pripadnici ubili "desetine terorista" tokom operacija u Pojasu Gaze.

Sežurne: Rat u Pojasu Gaze mora da se odmah zaustavi

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio je danas u Jerusalimu, nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, da ništa ne može da opravda tragediju kojoj je izložen palestinski narod u Pojasu Gaze već četiri meseca i da rat mora odmah da se zaustavi.

Sežurne je istakao da u skladu sa međunarodnim pravom mora da bude uspostavljen momentalni i održiv prekid vatre u Pojasu Gaze i da enklava treba da dobije više humanitarne pomoći, objavio je Tajms of Izrael.

Sežurne je pozvao na postizanje političkog rešenja o uspostavljanju dve države koje žive u miru jedna pored druge, uz davanje bezbednosnih garancija za Izrael.

Galant: Uhvatićemo teroriste i u Rafi, čeka ih kraj

Ministar odbrane Izralea Joav Galant izjavio je danas da će izraelska vojska (IDF) doći do preostalih boraca Hamasa koji se kriju na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u Rafi, i da ih, kako je naveo, "čeka ista sudbina kao i ostale teroriste".

"Doći ćemo do mesta gde se još nismo borili, u centralnom delu Pojasa, kao i na jug, posebno do poslednjeg uporišta Hamasa, Rafe.

Svaki terorista koji se krije u Rafi treba da zna da ga čeka isti kraj kao što su imali njihovi saborci iz Kan Junisa i grada Gaze", poručio je Galant, prenosi Tajms of Izrael.

Blinken doputovao u Saudijsku Arabiju, prvo odredište svoje pete bliskoistočne turneje

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Saudijsku Arabiju, prvo odredište svoje turneje po Bliskom istoku.

Očekuje se da se Blinken u Rijadu sastane sa saudijskim princom presolonaslednikom i de fakto vladarem sudijske kraljevine Mohamedom bin Salmanom, kao i sa saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Fejsalom bin Farhanom Al Saudom.

Blinkenov zadatak je da pokuša da unapredi napore zvaničnog Vašingtona u pregovorima o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, kao i da podstakne napredak u pregovorima o upravljanju Pojasom Gaze nakon rata, prenosi Rojters.

Japanska firma Itoču prekida saradnju sa izraelskom vojnom kompanijom Elbit

Japanska korporacija Itoču aviejšn (Itochu Aviation) objavila je danas da će do kraja februara prekinuti saradnju sa izraelskom vojnom kompanije Elbit sistems, nakon što je Međunarodni sud pravde prošlog meseca naredio Izraelu da spreči "akte genocida" nad Palestincima i učini više da pomogne civilima u Pojasu Gaze.

Kompanija Itoču je, na osnovu naredbe Međunarodnog suda pravde od 26. januara, suspendovala nove aktivnosti u vezi sa Memorandumom o razumevanju sa firmom Elbit sistems i planira da okonča saradnju do kraja februara, izjavio je finansijski direktor Cujoši Hačimura.

On je istakao da Vlada Japana podržava rad Međunarodnog suda pravde.

Firme Itoču aviejšn, Elbit sistems i Nipon erkraft suplaj (Nippon Aircraft Supply) potpisale su Memorandum o razumevanju u martu 2023. godine, sedam meseci pre izbijanja rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Štaje: Izrael nije prebacio Norveškoj sredstva namenjena palestinskim vlastima

Premijer Palestinske uprave Mohamed Štaje izjavio je danas da Izrael još uvek nije prebacio Norveškoj sredstva namenjena palestinskim vlastima.

Pod jakim pritiskom SAD, izraelska vlada je 21. januara odobrila plan da Norveškoj prebaci sredstva koja prikuplja za autonomne palestinske vlasti, iako je zvanični Jerusalim nameravao da zadrži taj novac uz obrazloženje da bi mogao da ga zadrži Hamas u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Prema odredbama trilateralnog sporazuma norveške vlasti su do sada morale da prebace sredstva autonomnim palestinskim vlastima u Ramali.

Na današnjoj sednici vlade autonomnih palestinskih vlasti Štaje je rekao da je Izrael odbio da prebaci taj novac Norveškoj, dodajući da ideja da se ta skandinavska zemlja koristi kao posrednik nije rešila problem.

IDF tvrdi da je ubijeno više desetina militanata u Gazi u poslednja 24 sata

Izraelska vojska saopštila je danas da su njeni pripadnici u poslednja 24 sata ubili više desetina palestinskih militanata širom Pojasa Gaze.

U gradu Kan Junisu, na jugu palestinske enklave, koji je bio mesto najtežih borbi poslednjih nedelja, Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da su u poslednja 24 sata "ubijene desetine terorista" u vazdušnim napadima i neposrednim borbama, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski vojnici su pronašli i skladišta oružja i u njima jurišne i snajperske puške, granate i municiju.

U saopštenju se kaže da su u centralnoj Gazi vojnici iz brigade Nahal uočili pet militanata, a potom su pozvali vazdušne i pomorske snage da napadnu i likvidiraju pripadnike Hamasa.

Kremlj će uložiti protest ambasadorki Izraela zbog neprihvatljivih komentara

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će pozvati na razgovor izraelsku ambasadorku Simonu Halperin zbog "neprihvatljivih komentara" koje je dala u jednom intervjuu, preneli su danas ruski mediji.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova Halperinova se optužuje da je pogrešno predstavila rusku spoljnopolitičku poziciju u intervjuu koji je u nedelju dala ruskom dnevniku Komersant, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo je komentare izraelske ambasadorke opisalo kao "izuzetno neuspešan početak" njenog diplomatskog službovanja koje je počelo u decembru prošle godine.

Halperinova je u intervjuu kritikovala ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova jer je navodno minimizirao značaja Holokausta i optužila je Rusiju da je previše prijateljski nastrojena prema palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

Na 66. dodeli Gremija pevačica Eni Lenoks pozvala na prekid vatre u Gazi

Škotska pevačica, tekstopisac i politička aktivistkinja Eni Lenoks pozvala je u nedelju tokom svog nastupa na 66. dodeli nagrada Gremi na prekid vatre u Pojasu Gaze.

U poslednjim trenucima izvođenja pesme "Nothing Compares 2 U" pokojne irske pevačice Šined O’Konor, Lenoksova je podigla pesnicu i pozvala na prekid vatre, preneli su izraelski i palestinski mediji. "Umetnici za prekid vatre. Mir u svetu", uzviknula je sa bine 69-godišnja škotska pevačica.

Njeni obožavaoci širom sveta izrazili su oduševljenje zbog njenog smelog apela tokom odavanja pošte preminuloj irskoj pevačici Šined O’Konor, poznatoj po svojoj podršci i zalaganju za prava Palestinaca.

Još nekoliko poznatih ličnosti pridružilo se pozivima na mir u Gazi na ovogodišnjoj dodeli nagrada Gremi.

Članovi benda Bojdžinijus nosili su bedževe sa natpisom "Umetnici pozivaju na prekid vatre", što je i moto peticije upućene američkom predsedniku Džozefu Bajdenu koju su potpisali brojni muzičari i glumci. Peticiju su, između ostalih potpisali Dženifer Lopez, Hoakin Finiks, Džanel Mone i mnogi drugi.