7. februar 2024 20:23

Osama Hamdan: Hamas šalje u Kairo delegaciju na pregovore o prekidu vatre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osama Hamdan: Hamas šalje u Kairo delegaciju na pregovore o prekidu vatre

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

KAIRO - Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao danas da će delegacija Hamasa predvođena visokim zvaničnikom te organizacije Halilom Al-Hajom u četvrtak otputovati u Kairo, kako bi nastavila pregovore o prekidu vatre uz posredovanje Egipta i Katara.

Hamas je ranije danas saopštio svoje uslove za uspostavljanju trajnog i sveobuhvatnog prekida vatre, ulazak humanitarne pomoći, snabdevanje hranom i ukidanje opsade Gaze, prenosi Rojters.

Kao odgovor na ponudu koju su prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici uz odobrenje SAD i Izraela, Hamas je izneo svoj predlog o prekidu vatre u Gazi koji bi trajao četiri i po meseca i doveo bi do okončanja rata.

Prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid Hamas predlaže da se do prekida neprijateljstava dođe u tri faze, svaka u trajanju od 45 dana.

Hamas izneo svoj predlog: Prekid vatre u tri faze

Hamas je izneo svoj predlog o prekidu vatre u Gazi koji bi trajao četiri i po meseca i doveo do okončanja rata, kao odgovor na ponudu koju su mu prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD i Izraela.

Hamas predlaže da se do prekida neprijateljstava dođe u tri faze, svaka u trajanju od 45 dana, prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Tim predlogom Hamas pristaje na razmenu preostalih izraelskih talaca koje je zarobio 7. oktobra, za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima. Očekuje, takođe, obnovu Pojasa Gaze, potpuno povlačenje izraelskih snage, kao i razmenu tela i posmrtnih ostataka poginulih.

U prvoj fazi, svi izraelski ženski taoci, muškarci ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi oslobođeni tokom prve faze, u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece iz izraelskih zatvora.

Netanijahu: Pobeda je na dohvat ruke, rat gotov za nekoliko meseci

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ocenio je danas da je Izrael na putu ka ''ubedljivoj pobedi'' nad palestinskom militantnom grupom Hamas i naveo da će rat biti gotov za "nekoliko meseci".

''Na putu smo ka potpunoj pobedi. Ona je tu, na dohvat ruke'', rekao je Netanijahu na konferenciji za medije i dodao da predviđa da će rat biti gotov za ''nekoliko meseci'', a ne nekoliko godina, prenosi Tajms of Izrael.

Ponovio je da su ciljevi Izraela u ratu ''uništenje Hamasa, vraćanje talaca i stvaranje situacije da Pojas Gaze više ne bude pretnja po Izrael''.

On je dosadašnje delovanje izraelske vojske nazvao ''dostignuća bez presedana'', posebno pohvalivši ono što je Izrael postigao portiv Hamasa.

Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 27.708

Broj Palestinaca koji su ubijeni u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra dostigao je 27.708, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa.

Pored toga, povređeno je 67.147 Palestinaca, prenosi Rojters.

Dodaje se da su u protekla 24 sata stradala 123 Palestinca, dok je 169 njih povređeno.

Francuska odaje poštu žrtvama napada Hamasa

Predsednik Francuske Emanuel Makron predvodiće danas u Parizu nacionalnu svečanost odavanja pošte francuskim žrtvama Hamasa, četiri meseca nakon smrtonosnog napada te palestinske militantne grupe na Izrael 7. oktobra.

U napadu Hamasa, koji je doveo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, poginula su 42 francuska državljanina, saopštila je Makronova kancelarija, koja navodi i da Hamas i drugi militanti u Gazi drže još troje francuskih talaca.

Ranije su četiri francuska taoca oslobođena, podseća AP.

Fotografije žrtava biće izložene u dvorištu Palate invalida u Parizu, a orkestar Republikanske garde sviraće "Kadiš", francuskog kompozitora Morisa Ravela, delo napisano 1914. na osnovu tradicionalne hebrejske melodije.

SANA: Izrael raketama gađao sirijski grad Homs

Izrael je raketama gađao grad Homs u Siriji, izvestili su sirijski državni mediji.

Vojni izvor je saopštio agenciji SANA da je danas, nešto posle ponoći, Izrael pokrenuo vazdušni napad iz pravca severno od Tripolija, gađajući niz tačaka u gradu Homsu i njegovoj okolini. 

Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je više projektila, saopštio je ovaj izvor agenciji.

SANA navodi da ima više civilnih žrtava u ovom raketnom udaru.

Saudijska Arabija: Neće biti diplomatskih odnosa sa Izraelom bez nezavisnosti Palestine

Saudijska Arabija je obavestila SAD neće biti diplomatskih odnosa između Rijada i Tel Aviva bez priznanja nezavisne palestinske države prema granicama iz 1967. godine, koje uključuju Istočni Jerusalim, saopštilo je danas saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da je još jedan uslov za uspostavljanje izeaelsko-saudijskih odnosa prestanak izraelske agresije na Pojas Gaze.

U utorak je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajeda dobila pozitivne povratne informacije o tome da su Saudijska Arabija i Izrael spremni da nastave diskusije o uspostavljanju odnosa.

Rijad je uputio poruku SAD da potvrdi svoj nepokolebljiv stav Vašingtonu o palestinskom pitanju nakon Kirbijevih komentara, saopštilo je saudijsko ministarstvo.

Blinken traži sastanak "tet-a-tet" sa načelnikom Generalštaba IDF

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da se danas, tokom posete Izraelu, nasamo sastane sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske Hercijem Halevijem, ali je iz kancelarije premijera ta ideja odbačena, piše izraelska štampa.

Prema najavi Stejt departmenta, Blinken bi sa Halevijem trebalo da se sastane u 12:15, sat vremena posle sastanka sa premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Kako međutim navodi "Izrael Hajom", iz Netanijahuove kancelarije je na takav "neuobičajeni zahtev, čak i od Amerikanaca", stigao sledeći odgovor: "Sastanak će se održati kao i obično, u okviru sastanka sa premijerom".

Tokom Blinkenovih prethodnih poseta Izraelu od početka sukoba sa Hamasom, njegovi jedini susreti sa Halevijem bili su tokom sastanaka sa članovima izraelskog ratnog kabineta, navodi "Tajms of Izrael".

Sanders: SAD su saučesnik u izazivanju katastrofe u Gazi finansijskom podrškom

Američki senator iz države Vermont, Berni Sanders, izjavio je da su SAD "saučesnik u izazivanju humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze kroz finansijsku podršku Izraelu".

"Neka sam proklet ako dam još jedan novčić vladi (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua da bi nastavila rat protiv palestinskog naroda", napisao je Sanders na platformi X.

Sanders, nezavisni kongresmen blizak demokratama, iznudio je u januaru glasanje o rezoluciji kojom bi se nametnuli uslovi za pomoć Izraelu, objavila je Al-Džazira.

Senatori su velikom većinom glasali protiv toga predloga. 

Egipat dobio odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Egipatski zvaničnici saopštili su da su dobili odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i da će razgovarati o svim detaljima predloženog okvira sa zainteresovanim stranama da se postigne konačni dogovor što je pre moguće.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su za Rojters da je Hamasa u odgovoru pokazao fleksibilnost, tražeći konkretan vremenski okvir za prekid vatre nakon muslimanskog Ramazanskog bajrama početkom aprila.

"Egipat će nastaviti da ulaže sve napore da bi se što pre postigao sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze", rekao je šef egipatske državne informativne službe Dia Rašvan.

Palestinski Hamas saopštio je da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te militantne grupe, "kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre".