8. mart 2024 09:25

Filipović: Saradnja Srbije i NATO kontinuirano dobra, važna za čuvanje mira na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filipović: Saradnja Srbije i NATO kontinuirano dobra, važna za čuvanje mira na KiM

Foto: Tanjug video

BRISEL - Ambasador Srbije pri NATO misiji u Briselu, Branimir Filipović rekao je za Tanjug da je saradnja Srbije i NATO kontinuirano veoma dobra uz visok nivo komunikacije na različitim nivoima, da je veoma bitna za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji jer je NATO jedina vojno legalna sila koja po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija postoji na tom području.

"Partnerska saradnja Srbije i NATO se odvija uobičajenom dinamikom na osnovu principa partnerstva koje obuhvataju dobrovoljnost, inkluzivnost i transparentnost. I što je najvažnije, zasnovana je na potrebama zemalja partnera. Sadašnja partnerska saradnja Srbije sa NATO je kontinuitet naše saradnje koju imamo od 2006. godine, kada Srbija postala članica NATO Programa Partnersta za mir", rekao je Filipović za Tanjug u Briselu.

Govoreći o prioritetima Misije Srbije pri NATO Filipović navodi da su oni dugoročni i da su u fokusu dva pitanja.

"Jedno pitanje je partnerska saradnja i svi aspekti partnerske saradnje. A drugo, za koje mislim da je ovom trenutku još važnije je pitanje KiM, imajući u vidu da je na teritoriju naše južne pokrajine raspoređena misija KFOR-a i da saradnja Vojske Srbije sa KFOR-om predstavlja deo naše partnerske saradnje koje se odvija u skladu sa rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom (iz Kumanova)", rekao je Filipović.

Filipović je dodao da postoji zabrinutost kada je u pitanju bezbednosna situacija na KiM imajući u vidu dešavanja, pre svega jednostrane akcije Prištine i odbijanje ispunjavanja ovaveza nastalih Briselskim sporazumom.

"Mi to smatramo kao veoma ozbiljan potencijal za tenzije. Sa naše strane, pokušavamo da dijalog Beograda i Prištine bude održiv. I predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i glavni pregovarač, (direktor Kancelarije za KiM Petar) Petković, su uvek bili prisutni. Međutim, kao što znate, svi ti dijalozi nisu rezultirali onim što očekujemo - primenom Briselskog sporazuma, uspostavljanjem Zajednice srpskih opština (ZSO) i onim što je posebno važno, nepreduzimanjem jednostranih akcija kojima se ugrožavaju prava Srba, čini pritisak i vrši zastrašivanje", naglasio je Filipović.

Ocenjujući delovanje misije KFOR-a na KiM ambasador ističe da oni u potpunosti sprovode mandat predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ponavlja da su na teritiriji KiM prisutni kao jedina jegitimna vojna sila.

"S druge strane, ono što mi očekujemo od KFOR-a je da koliko god je moguće preventivno deluje kako bi se sve jednostrane akcije i posledice tih jednostranih akcija suzbile. Saradnja Vojske Srbije i KFOR-a takođe je jedan bitan momenat kako bi se mnoge provokativne akcije Prištine predupredile i kako bi se njihov uticaj smanjio", naveo je Filipović.

Filipović ocenjuje da Priština pokušava da svojim provokacijama i svojim delovanjima i jednostranim akcijama na neki način dovede do pogoršanja odnosa Vojske Srbije i KFOR-a, ali smatra da su i pripadnici Vojske Srbije, ali i KFOR-a toga svesni.

"Ono što očekujemo od KFOR-a je da pre svega zaštiti Srbe na Kosovu, bez obzira što je on tu da zaštiti sve, jer kao što svi mi znamo, jedina zajednica koja je ugrožena su Srbi, kako na severu, tako i na jugu", naglašava Filipović.

Na pitanje da li su prošlogodišnji incidenti u Banjskoj i Zvečanu uticali na odnose sa NATO Filipović kaže da takvi događaji svakako utiču na neki način, ali naglašava da je Srbija jasno izrazila žaljenje zbog tih dešavanja.

"To su veoma tragični događaji, do kojih ne želimo da ikada dolazi. Kako do toga ne bi dolazilo veoma je važno da se preduprede provokativne i jednostrane akcije Prištine, koje upravo imaju taj cilj", naglašava Filipović i napominje da se saradnja Srbije i KFOR-a nastavlja.

Filipović smatra da partnerstvo Srbije i KFOR-a treba da se zasniva na međusobnom poverenju i uvažavanju kako bi zajednički prevazilazili sve situacije koje mogu da dovedu u pitanje odnose i dodaje da je partnerska saradnja Srbije i NATO deo spoljne politike Srbije radi ostvarivanja sopstvenih interesa i zajedničkih interesa očuvanja mira i bezbednosti u regionu.

Komentarišući percepciju građana Srbije prema NATO koja je izuzetno negativna Filipović ističe dva pitanja koja su do toga dovela, bombardovanje SR Jugoslavije bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN, ali i to što je većina članica alijanse priznala nezavisnost tzv. Kosova nakon nasilne secesija.

"To bombardovanje se desilo u doba svetskog mira, u doba integracija. Jednu malu zemlju je bombardovala najmoćnija svetska alijansa i priznata je nasilna secesija naknadno. Iako je kao opravdanje i kao razlog intervencije, bila proglašena navodna humanitarna katastrofa", podseća Filipović.

Ja koliko znam i dok sam bio pomoćnik ministra za bezbednosnu politiku, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane su na aspektu javne diplomatije radili veoma intenzivno da građani Srbije se upoznaju i da se njima na najbolji mogući način prezentira suština naše partnerske saradnje.

Filipović ističe da su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane radili veoma intenzivno s aspekta javne diplomatije kako bi građanima Srbije na najbolji način objasnli zašto je partnerska saradnja sa NATO deo državne spoljne politike i na koji način Srbija kroz tu saradnju ostvaruje sopstveni interes.

"Na tome treba raditi ozbiljno i postepeno. Veoma je važno da NATO i članice razumeju i uvažavaju naše interese, pre svega bitne crvene linije naših nacionalnih i državnih interesa, a s druge strane da zajedničkim radom afirmišemo nastup i zajedničko opredeljenje za očuvanje mira i bezbednosti u regionu i šire", naveo je Filipović.

Filipović naglašava da NATO u potpunosti poštoje vojnu statusnu neutralnost Srbije i ističe da po potvrđuju izjave najviših zvaničnika alijanse, i da takav stav nije promenio ni rat u Ukrajini.

"Generalni sekretar (Jens) Stoltenberg je veoma jasno rekao da NATO potpuno poštuje vojnu neutralnost Srbija kao i izbor svakog partnera u definisanju svojih bezbednosnih aranžmana. Tako da tu nema tu nikakvih promena. Ali kao što znate da je rat u Ukrajini doveo do jedne nove globalne okolnosti. Mnoge zemlje su uvele sankcije Rusiji, ali Srbija to nije učinila, imajući u vidu svoje interese na međunarodnoj sceni", rekao je Filipović.

Ambasador Filipović naglašava da je s druge strane Srbija od samog početka rata u Ukrajini vrlo jasno izrazili principijalan i jasan stav kroz odluku Vlade, a na osnovu stava Saveta za nacionalnu bezbednost, koji se nije menjao i dala punu podršku integritetu Ukrajine i osudila svaku oružanu akciju koje se preduzima mimo ovlašćenja SB UN.

"Par dana nakon početka rata u Ukrajini Vlada Srbije je donela zaključak i odredila poziciju Srbije u odnosu na situaciju i rat u Ukrajini, koja se nije menjala, a tada uspostavljen svojevrsni moratorijum na vojne vežbe i to sa svim partnerima u svetu, kao deo tog zaključka, zasnovan na iskazivanju vojne neutralnosti u kontekstu rata u Ukrajini", rekao je Filipović na pitanje kako moratorijum na vojne vežbe sa inostranim partnerima utiče na partnersku saradnju Srbije i NATO.

Filipović naglašava da je nesporno da su vojne vežbe važan i prepoznatljiv oblik partnerske saradnje Srbije i NATO, ali sa drugima u svetu, gde postoji naš države.

"Želim, da istaknem da je u poslednje dve godine bilo 120 različitih aktivnosti godišnje u vojnom domenu partnerske saradnje sa NATO, kao i aktivno učešća Srbije u drugim programima Partnerstva za mir, što ukazuje na održanje nivoa i kvaliteta saradnje, uz ključno prisustvo političkog dijaloga, između predsednika Vučića i Generalnog sekretara Stoltenberga, ali i dijaloga na drugim diplomatskim i vojnim nivoima", naveo je Filipović.

Filipović naglašava da je dijalog i osnova za raznovrsne oblike praktične saradnje i da je u tom kontekstu uspešno razvijena mrežu kanala komunikacije između Srbije i NATO, radi što boljeg oblikovanja partnerstva u zajedničkom interesu.

"Kada je generalni sekretar Stoltenberg nedavno posetio Beograd razmatrana je mogućnost održavanja vojne vežbe NATO - Srbija, koja je planirana ranije, ali odložena na osnovu pomenutog zaključka Vlade, što je i pomenuto na zajedničkoj pres konferenciji. Trenutno se analiziraju mogućnosti obnavljanja vojnih vežbi sa partnerima, pošto i naša vojska kao i svaka druga ima potrebu za interoperabilnošću u razvoju sposobnosti i kapaciteta", naveo je Filipović.

On je dodao da u tom smislu treba imati u vidu prestižnu ulogu Srbije i njenih oružanih snaga u misijama i operacijama Evropske unije i Ujedninjenih nacija.

"To je bitan deo naše spoljne i politike odbrane, a samim tim i u kontekstu partnerske saradnje sa NATO. Naš doprinos u ovim misijama i operacijama je visoko vrednovan i u vojnim i civilnim strukturama NATO, kao i u EU i UN i doprinosi jačanju međunarodne pozicije Srbije, kao pouzdanog kontributora mira i stabilnosti u regionu, ali i van njega", naveo je Filipović.