11. jun 2024 13:50

Fon der Lajen: Ukrajini u julu 3,4 milijardi evra, pristupni pregovori krajem juna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fon der Lajen: Ukrajini u julu 3,4 milijardi evra, pristupni pregovori krajem juna

Foto: dpa via AP/Kay Nietfeld

BERLIN - Ukrajina će u julu dobiti 1,5 milijardi evra od zamrznute ruske imovine i 1,9 milijardi evra preko Ukrajinskog fonda već ovog meseca, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Takođe, rekla je i da će pristupni pregovori sa Kijevom o prijemu u EU početi krajem juna.

"Uvek smo govorili da Rusija mora biti odgovorna za svoje zločine i sada prisiljavamo Rusiju da plati", rekla je Fon der Lajen na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, preneo je Gardijan.

Rekla je da je cilj konferencije da se pogleda izvan trenutnih potreba Ukrajine i izradi "adekvatna putanja ka ekonomskom preporodu".

Prošlog meseca EU je postigla dogovor o zapleni profita od zamrznute ruske imovine kako bi finansirala oružje i pomoć Ukrajini.

Fon der Lajen je rekla da će lideri G7 razgovarati na samitu u Italiji ove nedelje kako da se ubrza proces, kako bi Ukrajina mogla imati koristi od prihoda od zamrznute ruske imovine.

Ukrajinski fond EU ima ukupan budžet od 50 milijardi evra za period od 2024. do 2027. godine.

Finansijska podrška u obliku grantova, koji čine jednu trećinu fonda, i kredita, preostalih dve trećine, biće obezbeđena na osnovu sprovođenja reformi u Ukrajini.