28. jun 2024 13:09

Palestinski zvaničnik osudio najavu izgradnje novih jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali

Izvor: TANJUG

podeli vest

Palestinski zvaničnik osudio najavu izgradnje novih jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali

Foto: Shutterstock.com/Below the Sky, ilustracija

JERUSALIM - Visoki zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Vasel Abu Jusef osudio je danas izjavu izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriča u kojoj se Smortrič zalagao za izgradnju novih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abu Jusef, član Izvršnog komiteta PLO ocenio da je cilj takvih izjava nastavak "genocida" protiv Palestinaca, prenosi Rojters.

Smotrič je u četvrtak izjavio i da će izraelska vlada preduzeti kaznene mere protiv palestinskih vlasti kao odgovor na međunarodne poteze palestinskih vlasti protiv Izraela.

Zamoljen da prokomentariše Smotričevu izjavu koju nije potvrdila izraelska vlada, Vasel Abu Jusef je rekao da su jevrejska naselja "ilegalne kolonije kojima se krše sve međunarodne rezolucije".

"Ovakve odluke okupacione vlade imaju za cilj da nastave genocidni rat protiv palestinskog naroda", rekao je Abu Jusef za britansku agenciju o dodao da će PLO i palestinske vlasti nastaviti da vrše pritisak da Izrael bude izveden pred međunarodne sudove i kažnjen zbog "zločina protiv palestinskog naroda, posebno u Gazi".

Izrael je odbacio optužbe koje je Južna Afrika iznela pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija u kojima se navodi da je "izraelska vojna operacija u Pojasu Gazi deo državne genocidne kampanje protiv Palestinaca".