30. jun 2024 14:13

Cvijović: Napad na žandarma teroristički akt, preduzete mere u cilju bezbednosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvijović: Napad na žandarma teroristički akt, preduzete mere u cilju bezbednosti

Foto: /FOTO TANJUG

BEOGRAD - Pomoćnik načelnika Policijske uprave za grad Beograd Ivan Cvijović ocenio je danas da po svim karakteristikama napad na žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu može da se kvalifikuje kao teroristički akt i dodao da su zbog toga Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Policijska uprava za grad Beograd preduzeli određene mere u cilju povećanja bezbednosti građana.

Cvijović je komentarišući jučerašnji napad na žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu rekao da su preduzete određene bezbednosne mere na mestima gde dolazi do okupljanja većeg broja ljudi i da je pojačano prisustvo policijskih službenika.

"Država je pokazala da je spremna, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova da sve preduzme radi veće bezbednosti i otklanjanja mogućih pretnji. A kada se kaže crveni nivo bezbednosti, to je znači ovo što vidimo na ulicama u ovom trenutku i još određene stvari koje se preduzimaju, koje su, da kažem, operativne prirode sa kojima ne bih u ovom trenutku mogli da izlazimo u javnost. ", rekao je Cvijović za Tanjug.

On je naveo da je istraga u vezi sa napadom na pripadnika žandarmerije u toku i da će se utvrditi sve činjenice u vezi sa tim slučajem.

Kako je dodao, odmah po događaju preduzete su mere da se utvrdi da li je napadač samostalno delovao ili je reč o organizovanoj grupi, te da se istraži, ukoliko je to u pitanju, ko čini tu grupu i ko su saučesnici.

"Kada je lice koje je lišeno života, napalo kolegu žandarma ispred ambasade, odnosno u neposrednoj blizini objekta izraelske ambasade, u tom trenutku je bilo i uočeno lice sumnjivog ponašanja u blizini komande žandarmerije. Tako da u ovim slučajevima nema potrebe da verujemo u slučajnosti u tom smislu", rekao je on.

Komentarišući to što samostrel, oružje koje je koristio napadač, može da se nabavi u slobodnoj prodaji, Cvijović je naveo da je u skladu sa zakonom oružja i municije u kategorijama oružja prepoznat samostrel, ali da mora da ima određene karakteristike da bi podlegao registraciji kod nadležne policijske stanice.

"Ukoliko nema te karakteristike, on može da se kupi u slobodnoj prodaji", pojašnjavajući da su karakteristike za to domet i brzina ispaljenja srele, odnosno pritisak pod kojim se ispaljuje.

"Ostaje za neki naredni period mogućnost rasprave za i protiv naoružanja,odnosno da li treba pooštravati ili ne odredbe zakona o oružju i municiji što se tiče nabavke i odredbe koje se tiču prodaje sredstava koja mogu poslužiti za ovakve događaje", rekao je on.

Dodao je da je najvažnije što je žandarm reagovao ispravno i što je sprečio napadača u svojoj nameri.