13. jul 2024 15:13

Pezeškijan: Moja vlada će stvoriti ravnotežu u odnosima sa svim zemljama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pezeškijan: Moja vlada će stvoriti ravnotežu u odnosima sa svim zemljama

Foto: AP Photo, File/Vahid Salemi

TEHERAN - Novoizabrani predsednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je da će njegova vlada stvoriti "ravnotežu u odnosima sa svim zemljama" u skladu sa nacionalnim interesima i preduslovima za mir, ali je poručio Sjedinjenim Američkim Državama da njegova zemlja "neće odgovoriti na pritisak".

Pezeškijan je tekstu u državnom listu "Teheran tajms" pod naslovom "Moja poruka novom svetu", ocenio da su predsednički izbori u Iranu "pokazali izuzetnu stabilnost" i dodao da će ispuniti obećanja koja je dao tokom kampanje, preneo je AP.

On je istakao da će njegova administracija dati prioritet jačanju odnosa sa susedima i pozvao arapske zemlje da iskoriste "sve diplomatske poluge" za postizanje trajnog prekida vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Pezeškijan je istakao odnose koje Iran ima sa Rusijom i Kinom koje su, kako je naglasio, dosledno stajale uz Iran u teškim vremenima.

Naveo je da je Moskva "cenjeni strateški saveznik" i da će njegova vlada proširiti bilateralnu saradnju.

On je, takođe, izrazio spremnost da "podrži inicijative koje imaju za cilj" postizanje mira između Rusije i Ukrajine.

Pezeškijan je rekao i da se raduje unapređenju saradnje sa Pekingom i pozdravio ga zbog posredovanja u sporazumu o normalizaciji odnosa između Irana i Saudijske Arabije nakon sedam godina diplomatskih tenzija.

On je izjavio je da se nada poboljšanju odnosa sa evropskim državama, iako ih je optužio da ne ispunjavaju obavezu da ublaže posledice američkih sankcija.

"Uprkos tim pogrešnim koracima, nadam se uključivanju u konstruktivan dijalog sa evropskim zemljama kako bismo naše odnose postavili na pravi put, zasnovane na principima međusobnog poštovanja i ravnopravnim osnovama", dodao je on.

Pezeškijan je kardiohirurg čije je jedino prethodno iskustvo u vladi bila funkcija ministra zdravlja pre oko dve decenije.

Smrt predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera dovela je do raspisivanja prevremenih predsedničkih izbora.