19. jul 2024 10:32

Vučić: Kritične sirovine su velika šansa za Srbiju koju nećemo propustiti, to je odluka za budućnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Kritične sirovine su velika šansa za Srbiju koju nećemo propustiti, to je odluka za budućnost

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas na plenarnoj sesiji Samita o kritičnim sirovinama u Palati Srbija u Beogradu da to za Srbiju predstavlja veliku nadu i šansu koju nećemo propustiti, kao i da je to odluka za budućnost naše zemlje.

Zahvalio je kancelaru Olafu Šolcu i potpredsedniku EK Marošu Šefčoviču i ambasadorima mnogih zemalja koji su danas u Beogradu.

"Već smo imali razgovore i mogu da kažem da sam zadovoljan. Za nas kao Srbiju predstavlja veliku nadu. Uvereni smo da tu šansu nećemo propustiti. Mi u Srbiji smo poznati po tome što najveći broj prilika propustimo. Zato što postoji kod nas nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika i ovoga puta to sebi ne smemo da dozvolimo", rekao je Vučić u prisustvu Šolca i Šefčoviča.

Istakao je da kada se nalazite u političkoj areni da je uvek lako ne menjati stvari, živeti od dana do dana, voditi kampanju protiv protivnika i ništa drugo ne raditi.

"Narod to brzo oseti, narod to brzo vidi i izgubite njegovo poverenje. Ali je lakše. Mnogo je teže menjati stvari, menjati sebe, menjati zemlju, prihvatati izazove i donositi hrabre odluke. Neretko sam se osećao i usamljen u borbi za ovaj veliki projekat. U našoj zemlji dobro sam video kako se svi sklanjaju, kako svi beže gledajući da sebe sačuvaju, ali sam bio dovoljno uporan baš onoliko kada sam i predlagao najteže mere za Srbiju od smanjenja plata i penzija, a danas smo ubedljivo najuspešniji na Zapadnom Balkanu po svim ekonomskim parametrima. I kada nešto morate da uradite i kada gledate u budućnost, onda donosite odluke u skladu sa tim", naglasio se Vučić.

Projekat će značiti kvantni skok Srbije u budućnost, bićemo pouzdan partner

Predsednik je izjavio da će proizvodnja litijuma u Srbiji omogućiti zemlji kvantni skok u budućnost, a da je na Srbiji da bude pouzdan partner Evropi, Nemačkoj i celom svetu u ukupnom lancu proizvodnje, pri čemu će biti obezbeđena puna zaštita životne sredine.

On je na plenarnoj sesiji Samita o kritičnim sirovinama na kome učestvuju i nemački kancelar Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič rekao da se dugo radilo na tome, zajedno sa ljudima iz Šolcovog kabineta, kao i da su zahtevi Srbije bili veliki.

Kako je rekao bio je presrećan kada je Šolc ponovio ono što je rekao i u Čileu - "zar se prerada ovih materijala koja stvara hiljade radnih mesta ne može premestiti u one zemlje odakle ti materijali potiču", želeći da pokaže veličinu Nemačke i podršku onima koji bi želeli ne samo da izvoze rudu.

To nama, kako je rekao, donosi milijarde i milijarde investicija, pomak za ceklu zemlju, a najviše za Loznicu i Jadar.