25. septembar 2023 13:19

Otvorena konferencija "Regionalni razvoj Srbije - pametna specijalizacija i pametni regioni"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena konferencija "Regionalni razvoj Srbije - pametna specijalizacija i pametni regioni"

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek rekao je danas da je cilj konferencije "Regionalni razvoj Srbije - pametna specijalizacija i pametni regioni", koja se održava u Privrednoj komori Srbije, da se ukaže na značaj ravnomernog regionalnog razvoja u Srbiji.

On je naveo da će kada, se ta tema aktuelizuje u javnosti i medijama, država početi ozbiljno da se bavi regionalnim razvojem.

On je kazao i da regionalna politika i njen razvoj u Srbiji u prethonim godinama nisu bili u fokusu kreatora ekonomske politike naše zemlje i da je taj razvoj bio marginalizovana.

"Neke regionalne razlike iniciraju negativne demografske trendove i demografsku regresiju, a to znači da nam određene teritorije ostaju prazne, a tu imamo i neiskorišćenost resursa koji mogu i moraju biti u funkciji razvoja regiona i resursa", kazao je Đerlek.

On je naveo i da je ukupno stanovništvo Srbije u protekle dve decenije tranzicije smanjeno za 10,8 odsto odnosno za više od 800. 000 stanovnika.

Naglasio je da preliminarni rezultati popisa iz 2022. pokazuju se trend demografskog pražnjenja nerazvijenog, pograničnog i ruralnog područja ubrzava.

Prema njegovim rečima, ključna karika u kontinuiranom modifikovanju podsticajnih mera i mehanizama regionalne politike predstavlja kvalitetno i redovno praćenje, kao i evaulacija efekata regionalnih podsticajnih meta.

"Mi uspostavljamo temelje da se krećemo ubrzanom ravnomernom regionalnom razvoju", dodao je on.

Đerlek je dodao da Strategija pametne specijalizacije u Srbiji 2021-2027 sadrži inventar parcijalnih razvojnih potencijala iz ugla postojećih kapaciteta za inovacije, nauku, istraživanje i razvoj na nacionalnom nivou, ali i regiobalnom.

Prema njegovim rečima suština vođenja efikasne regionalne politike je samoodrživost, a regionalne strategije pametne specijalizacije daju šansu nerazvijenim regionima.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kazala je da je suština Strategije pametne specijalizacije da se aktivnosti i sredstva usmere prioritetno na oblasti sa najvećim potencijallom i da doprinesu razvoju zasnovanom na znanju.

"Cilj strategije je da vidimo gde smo dobri i imamo potencijale da to iskoristimo za regionalni razvo. Da na dokazima identifikujemo potrebe i snage naše zemlje", kazala je ona.

Prema njenim rečima ova strategija je važna i za otvaranje novih radnih mesta sa intenzivnim znanjem.

Begović je podsetila i da se Strategija pametne specijalizacije u Srbiji identifikovala četiri prioritetne oblasti, i to su hrana za budućnost, informacione i komunikacione tehnologije, kreativne industrije i mašine i proizvodni procesi budućnosti.

Konferencija se održava u organizaciji Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji (EPuS) i PKS.