1. jul 2024 17:34

Momirović: Danas je veliki dan za Srbiju, na snagu stupa Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Danas je veliki dan za Srbiju, na snagu stupa Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je danas veliki dan za srpsku ekonomiju, jer stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između Srbije i Kine.

On je na svom instagram nalogu napisao da će prvog dana stupanja na snagu SST sa Kinom 60 odsto roba, što je oko 10.000 proizvoda, biti oslobođeno carina.

"Nema razvoja ekonomije bez slobodne trgovine, a ovaj Sporazum predstavlja više od šanse za privrednike i kompanije iz Srbije jer očekujemo da će u narednim godinama izvoz u Kinu koji je sada na nivou od 1,2 milijarde evra biti dupliran. To će značiti i nove investicije u Srbiji, otvaranje fabrika i novih dobro plaćenih radnih mesta, većih plata i još boljeg kvaliteta života za građane", naveo je Momirović.

Kako je naglasio, privrednici iz Srbije će od danas dobiti bescarinski pristup kineskom tržištu za srpske proizvode kao što su sveže jabuke, breskve, šljive, suve šliive i grožđe, zamrznute maline, ajvar, džemovi, mineralna voda, ali i farmaceustke proizvode, preparate za ulepšavanje i negovanje kože i mnoge druge industrijske i poljoprivredne proizvode.

"Uzmemo li kao primer privredu Južnobačkog okruga, sa Novim Sadom kao najznačajnijim privrednim centrom, videćemo da je u 2023. privreda sa ove teritorije ostvarila robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 8,63 milijardi evra, što čini 13,1 odsto od ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Srbije", napisao je Momirović.

On je naveo i da je izvoz dostigao iznos od tri milijarde evra, kao i da u prvoj godi primene SST očekujemo da će izvoz srpskih proizvoda iz ovog dela Srbije preći nivo od četiri milijarde evra.