1. avgust 2023 14:02

Sarajevo film festival najavio Open Air program sastavljen od 15 filmova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sarajevo film festival najavio Open Air program sastavljen od 15 filmova

Foto: Sarajevo film festival

SARAJEVO - Sarajevo film festival danas je saopštio da će u programu "Open Air" biti prikazano 15 filmova, među kojima je i dokumentarac koji otvara festival "Poljubite budućnost" Nenada Čičina-Šaina.

U okviru "Open Air" programa, sarajevskog festivala koji će biti održan od 11. do 18. avgusta, su i "Adaptacija" Spajka Džonza (Spikea Jonze), "Ateroid siti" Vesa Andersena (Wes Anderson) i "Klub zero" Džesike (Jessica) Hausner.

Tu su i "Kraljevstvo životinja" Tomasa Kejlija (Thomas Cailley), "Opalo lišće" Akija Kaurismakija, "Prošli životi" Selin (Celine) Song i "Zaista, nikad nisi bio ovde" Lin Remzi (Lynn Ramsay).

Biće prikazana koprodukcija Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine "Bosanski lonac" reditelja Pave Marinkovića, o piscu primoranom da postavi predstavu kako ne bi bio deportovan iz Austrije, sa Senadom Bašićem, Andreasom Kindlom (Kiendl), Birgit Stiger (Stoeger) i drugima.

Od filmova iz regiona tu je hrvatski "Hotel Pula" Andreja Korovljeva o izbeglici iz BiH koji 1995. godine provodi dane u Puli, a igraju Ermin Bravo, Nika Grbelja, Petra Bernarda Blašković, Nika Ivančić i drugi.

"Kajmak" Milča Mančevskog se pored priče o večitoj potrazi za ljubavlju, bavi i surogat roditeljstvom, neverom, ulogom žene u porodici i trgovinom ljudima, a u koprodukciji Severne Makedonije, Danske, Holandije i Hrvatske, igraju Sara Klimoska, Kamka Tocinovski, Aleksandar Mikić i drugi.

Srpsko-hrvatska koprodukcija "Samo kad se smijem" Vanje Juranić govori o domaćici namenroj da završi fakultet koji je davno zbog trudnoće prekinula, a igraju Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić i drugi.

Reditelj Senad Šahmanović u "Sirinu", koprodukciji nekoliko zemalja regiona i Francuske, govori o crnogorskoj muslimanki koja se vraća na Balkan nakon što su joj je otac ubijen u grupi muslimana devedesetih, a igraju Danica Ćurčić, Mej-Linda Kosumovic, Jelena Simić, Jasna Đuričić i drugi.

Goran Kulenović režirao je "Smrt djevojčice sa žigicama", koprodukciju Hrvatske, Crne Gore i BiH, u kojoj patolog dolaskom u mali ostvrvsi gradić biva uvučen u istragu o ubistvu rumunske transseksualke, a igraju Ozren Grabarić, Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić i drugi.

"Umri prije smrti" Ahmeda Imamovića govori o ginekologu koji se usled neizlečive bolesti suočava sa posledicama svojih postupaka, a u koprodukciji Hrvatske i BiH igraju Adnan Hasković, Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija i Maja Jurić.