26. april 2023 13:26

Radovan Vušković: Vlada Srpske nastaviće nesebičnu podršku Hilandaru i SPC

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radovan Vušković: Vlada Srpske nastaviće nesebičnu podršku Hilandaru i SPC

Foto: Shutterstock.com/Vladyslav Morozov, arhiva

BANJALUKA - Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas, tokom susreta sa igumanom manastira Hilandara arhimandritom Metodijem, da će Vlada Srpske nastaviti da pruža nesebičnu podršku tom manastiru i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U saopštenju Vlade Republike Srpske se navodi da su Višković i arhimandrit Metodije imali srdačan i bratski razgovor, te da je premijer zahvalio igumanu na poseti Republici Srpskoj i Vladi Republike Srpske.

Sagorovornici su, dodaje se, istakli da je, u vremenima punim iskušenja, kao što je današnje vreme, dobra međusobna saradnja put ka očuvanju vere, kulture i tradicionalnih vrednosti srpskog naroda.

Višković je kazao da će manastir Hilandar, kao duhovni svetionik srpskom narodu, uvek imati podršku Vlade Republike Srpske.

Zahvalio je, takođe, igumanu Metodiju i bratstvu manastira, na pažnji i gostoprimstvu koje je ukazano njemu i svima iz Republike Srpske koji posećuju manastir Hilandar.

Iguman Metodije rekao je da manastir Hilandar ove godine obeležava 825 godina postojanja, te da mu je drago da su Repubika Srpska i Banjaluka deo obeležavanja ovog velikog jubileja, kroz manifestaciju “Hilandar kao nadahnuće“, u okviru koje je sinoć u Banskom dvoru u Banjaluci izvedena svetska premijera svečane poeme "Hilandar", kompozitora Vlade S. Miloševića.

Tokom današnjeg prijema, premijer Višković poklonio je igumanu manastira Hilandara arhimandritu Metodiju Enciklopediju Republike Srpske.