2. jul 2024 08:37

Stevandić: Konstituisanje Parlamentarnog foruma - istorijski dan za Srpsku i Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stevandić: Konstituisanje Parlamentarnog foruma - istorijski dan za Srpsku i Srbiju

Foto: Tanjug video

BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske je, uoči današnje konstitutivna sednica Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska, ocenio da je danas istorijski dan.

"Parlamentarni forum nismo imali 30 godina. Zasedaće dva puta godišnje", rekao je Stevandić gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Forum, rekao je, čine 11 poslanika iz Srpske i 11 iz Srbije.

"Tu su predstavnici vlasti i opozicije. A kod nas i predstavnici konstitutivnih naroda", naveo je Stevandić.

Forum će, dodao je, upućivati skupštinama Srpske i Srbije na razmatranje svoje akte, zaključke i predloge.

"Komuniciraće i sa međunarodnim organizacijama. Forum će imati kopredsedavajuće. Iz Srpske to je Igor Žunić, a iz Srbije Dušan Marić", kaže Stevandić.

Podsetio je da je danas konstitutivna sednica, a sutra se nastavlja zasjedanje.

Stevandić i bivši predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić potpisali su 20. septembra prošle godine Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska.

Parlamentarni forum bi trebalo da zaseda dva puta godišnje, a njegove odluke će verifikovati skupštine Srbije i Srpske. Dvije narodne skupštine su prvi put formirale zajedničko radno telo u kojem će glavnu ulogu imati poslanici.

Svaka narodna skupština formira svoju delegaciju koje će kroz zajednički rad razmatrati važna politička pitanja, te razmatrati i usaglašavati stavove i deklaracije.