26. februar 2024 12:13

Brnabić: Srbija je pravo mesto za ulaganje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Srbija je pravo mesto za ulaganje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

LONDON - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da Srbija stvara sve bolje poslovno okruženje za ulaganja stranih investitora i poručila da je naša zemlja pravo mesto ako neko želi da investira u biotehnologiju i veštačku inteligenciju.

Brnabić je istakla da Srbija ima stručnu radnu snagu i da vlada više nego ikada ulaže u obrazovanje i u putnu infrastrukturu.

"Fajnenšl tajms je objavio izveštaj na kom se našlo šest lokalnih samouprava u Srbiji koji se nalaze u 10 najboljih investicionih mesta" napomenula je Brnabić.

Ona je zahvalila EBRD na dosadašnjoj saradnji i pomoći u izgradnji naučno-tehnoloških parkova i istakla da je cilj da srpsku ekonomiju pokreću tehnologije.

Srbija u 2023. oborila rekorde u vrednosti SDI i izdatim radnim dozvolama strancima

Predsednica Vlade Srbije izjavila je danas da je Srbija prošle godine imala rekordan prilivu direktnih stranih investicija u vrednosti od 4,5 milijardi evra, kao i da je 2023. bila  rekordna i po broju izdatih radnih dozvola za strane državljane - 52.000.

Brnabić je istakla da naša zemlja pojednačno privlači više investicija nego svi ostali u regionu Zapadnog Balkana.

"Prošle godine oborili smo rekord, u jednoj godini imali smo 4,5 milijardi evra stranih investicija, što je nešto više od četiri puta više nego pre 10 godina", istakla je premijerka koja kaže da je u deceniji za nama stvoreno 550.000 novih radnih mesta.

Navela je da je do toga došlo i zahvaljujući pružanju pomoći startapima, malim I srerdnjim preduzećima.