3. jul 2024 16:55

Žigmanov se sastao sa Zukorlićem, razgovarali o načinima zajedničkog delovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov se sastao sa Zukorlićem, razgovarali o načinima zajedničkog delovanja

Foto: TANJUG/MLJMPDD

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i ministar bez portfelja Usame Zukorlić zadužen za oblast pomirenja, regionalne saradnje i društvene stabilnosti razgovarali su danas o načinima zajedničkog delovanja na realizaciji politika Vlade Srbije koje su iz njihovih resora i domena.

Dvojica ministara, koji i sami dolaze iz manjinskih zajednica, su se tokom sastanka u Palati Srbija, složili da nacionalne manjine mogu umnogome da doprinesu pomirenju, regionalnoj saradnji i društvenoj stabilnosti Srbije, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U tom kontekstu, Žigmanov je podsetio da 10 od 24 nacionalnih zajednica u Srbiji imaju matične države koje su članice Evropske unije, kao i da sve države u okruženju imaju svoje nacionalne manjine u Srbiji, što kroz programe prekogranične saradnje stvara potencijal za razvoju države.

Sagovornici su se složili da je oblast pomirenja od izuzetne važnosti za šta se stranka iz koje dolazi novi ministar bez portfelja zalaže i u svom imenu.

Žigmanov je podvukao da je na polju pomirenja potreban strpljiv, mudar, taktičan i uporan rad.

Dvojica ministara su se složila da je primer pomirenja i integracije mađarske nacionalne zajednice u srpsko društvo uzor kojem treba da teže i ostale manjinske zajednice u Srbiji.

Ministri Žigmanov i Zukorlić su se dotakli i teme zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u organima javne uprave sa najavljenim konkretnim predlozima, te pitanja integracije pojedinih nacionalnih zajednica i pomirenja unutar nekih od njih.

Žigmanov je u tom kontekstu naglasio da delovanje spram pojedinih izazova uvek mora da bude u široko konsultativnom procesu sa drugim nadležnim i relevantnim državnim organima.

Ministri su tokom sastanka izrazili rešenost da zajedničkim radom intersektorskim delovanjem, kontinuiranom komunikacijom dva ministarstva i međusobnom podrškom, daju svoj pun doprinos afirmaciji ljudskih i manjinskih prava i podsticanju pomirenja i regionalne saradnje, što posledično jača društvenu stabilnost Srbije.

Državni sekretar Rejhan Kurtović je na sastanku istakao da su nacionalne manjine veliki resurs i da je država Srbija, imenovanjem ministara iz redova nacionalnih manjina, prepoznala taj resurs koji može da da svoj pun doprinos na temama pomirenja, regionalne saradnje i društvene stabilnosti.

Sastanku su ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog na bili prisutni pomoćnica ministra iz Sektora za nacionalne manjine Biljana Marković, pomoćnik ministra iz Sektora za društveni dijalog Aleksandar Radosavljević i savetnik ministra Marin Piuković.